archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Beter laat dan nooit Maeve van der Steen

0901BZ Beter laat
Soms loop ik een beetje achter. Het nummer 'Smells Like Teen Spirit' uit 1991 ontdekte ik pas in 2001. Natuurlijk wist ik wie Kurt Cobain was en had ik de hoes van de LP 'Nirvana' met de baby onder water wel eens gezien, maar het verpletterende openingsnummer had ik nooit gehoord. Wow, wat een opwindend nummer en voor mij gloednieuw.

Zo heb ik de film 'Taxidriver' (met Robert de Niro, 1976) pas in 1990 gezien maar weet zeker dat mijn waardering niet groter was geweest als ik de première had bijgewoond. Zo zijn er nog wat filmklassiekers die ik nog nooit gezien heb en ik kan er enorm van genieten als er eentje zomaar gratis en voor niets mijn huiskamer binnenkomt. Het kan ook wel eens tegenvallen, zo had ik ooit de tissues al klaarliggen omdat 'ET' op televisie kwam maar het wonder geschiedde niet, ik voelde niks. Waarschuwing: lees nooit filmrecensies, want het beste is om zo min mogelijk te weten over een film voordat je hem gaat zien. Je kan wel de laatste alinea lezen om erachter te komen wat de recensent vindt.

En culinaire verrassingen jaren na dato? Producten die al decennia in de winkel liggen en die je nog nooit gegeten hebt? Of misschien wel eens gegeten, zonder dat je het wist, maar nooit zelf gemaakt?
Ik vond dat het maar eens tijd werd om zoete aardappel te proberen. Geen idee of ik het wel eens geproefd had, ik wist niet eens hoe ze er van binnen uitzagen. Goed, heb twee van die rozig-beige knollen gekocht en thuis op internet gekeken hoe het verder moest. Ja, natuurlijk kun je er van alles mee: koken, bakken, stoven, pureren... maar voor iemand die de zoete aardappel nog helemaal niet kent is zo'n veelheid aan mogelijkheden alleen maar verwarrend. Schol kan je ook op vele manieren bereiden: bakken, stoven, koken, frituren, grillen... en je kan hem vast ook rauw eten, maar hij is toch echt het lekkerst gebakken en daarna afgekoeld. Het visvlees van schol is namelijk wat slap en wordt steviger nadat het afgekoeld is, heerlijk op brood met een beetje mayonaise. Voor dat soort informatie moet je een ouderwets kookboek raadplegen, internet is soms een te grote mer à boire.

Het wordt puree vanavond, en bij het schillen en wassen doen de sweet patatoes – ipomoea batatas – me nogal aan wortel of pompoen denken, waarschijnlijk vanwege de kleur. Ze zijn verre familie van de gewone aardappel, er zitten evenveel calorieën in (ongeveer 85 per 100 gram) en ze zijn rijk aan kalk en caroteen. Over de hele wereld worden ze gegeten, in de soep, als bijgerecht met bruine suiker en pecannoten (dat doen ze in Amerika met Thanksgiving) als tempura, als dessert... in Korea maken ze er zelfs glasnoedels van. Het is hoogwaardig voedsel en de zoete aardappel heeft een goede invloed op de suikerspiegel van diabetici, in weerwil van de zoete smaak.

Na het schillen en wassen, in stukken snijden en samen met een kleine, schoongemaakte ui in een stoompan stomen, of gewoon in wat water koken. Een minuut of twaalf, of tot ze zacht zijn.
Dan tot puree stampen en er een flinke klont boter en wat zout en peper doorroeren. Het resultaat is prachtig oranje en smaakt een beetje, ja, zoet dus. Waar doet het aan denken: knolselderij, pompoen, aardappel? Het is in ieder geval lekker, wij aten er Boeuf Bourgignon bij, en wel de gemarineerde versie en die is een beetje zuur dus dat combineerde goed.

Ik ben nu ook nieuwsgierig geworden naar in de oven gebakken plakjes zoete aardappel. Kortom, wij komen terug op dit wereldwijde gewas, al vind ik het tot nu toe nog geen echte wereldhit, mijn vriend vond trouwens van wel (op de lijst van favoriete groenten van de Vroege Vogels eindigde de bataat als nummer 55).
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php


© 2011 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Beter laat dan nooit Maeve van der Steen
0901BZ Beter laat
Soms loop ik een beetje achter. Het nummer 'Smells Like Teen Spirit' uit 1991 ontdekte ik pas in 2001. Natuurlijk wist ik wie Kurt Cobain was en had ik de hoes van de LP 'Nirvana' met de baby onder water wel eens gezien, maar het verpletterende openingsnummer had ik nooit gehoord. Wow, wat een opwindend nummer en voor mij gloednieuw.

Zo heb ik de film 'Taxidriver' (met Robert de Niro, 1976) pas in 1990 gezien maar weet zeker dat mijn waardering niet groter was geweest als ik de première had bijgewoond. Zo zijn er nog wat filmklassiekers die ik nog nooit gezien heb en ik kan er enorm van genieten als er eentje zomaar gratis en voor niets mijn huiskamer binnenkomt. Het kan ook wel eens tegenvallen, zo had ik ooit de tissues al klaarliggen omdat 'ET' op televisie kwam maar het wonder geschiedde niet, ik voelde niks. Waarschuwing: lees nooit filmrecensies, want het beste is om zo min mogelijk te weten over een film voordat je hem gaat zien. Je kan wel de laatste alinea lezen om erachter te komen wat de recensent vindt.

En culinaire verrassingen jaren na dato? Producten die al decennia in de winkel liggen en die je nog nooit gegeten hebt? Of misschien wel eens gegeten, zonder dat je het wist, maar nooit zelf gemaakt?
Ik vond dat het maar eens tijd werd om zoete aardappel te proberen. Geen idee of ik het wel eens geproefd had, ik wist niet eens hoe ze er van binnen uitzagen. Goed, heb twee van die rozig-beige knollen gekocht en thuis op internet gekeken hoe het verder moest. Ja, natuurlijk kun je er van alles mee: koken, bakken, stoven, pureren... maar voor iemand die de zoete aardappel nog helemaal niet kent is zo'n veelheid aan mogelijkheden alleen maar verwarrend. Schol kan je ook op vele manieren bereiden: bakken, stoven, koken, frituren, grillen... en je kan hem vast ook rauw eten, maar hij is toch echt het lekkerst gebakken en daarna afgekoeld. Het visvlees van schol is namelijk wat slap en wordt steviger nadat het afgekoeld is, heerlijk op brood met een beetje mayonaise. Voor dat soort informatie moet je een ouderwets kookboek raadplegen, internet is soms een te grote mer à boire.

Het wordt puree vanavond, en bij het schillen en wassen doen de sweet patatoes – ipomoea batatas – me nogal aan wortel of pompoen denken, waarschijnlijk vanwege de kleur. Ze zijn verre familie van de gewone aardappel, er zitten evenveel calorieën in (ongeveer 85 per 100 gram) en ze zijn rijk aan kalk en caroteen. Over de hele wereld worden ze gegeten, in de soep, als bijgerecht met bruine suiker en pecannoten (dat doen ze in Amerika met Thanksgiving) als tempura, als dessert... in Korea maken ze er zelfs glasnoedels van. Het is hoogwaardig voedsel en de zoete aardappel heeft een goede invloed op de suikerspiegel van diabetici, in weerwil van de zoete smaak.

Na het schillen en wassen, in stukken snijden en samen met een kleine, schoongemaakte ui in een stoompan stomen, of gewoon in wat water koken. Een minuut of twaalf, of tot ze zacht zijn.
Dan tot puree stampen en er een flinke klont boter en wat zout en peper doorroeren. Het resultaat is prachtig oranje en smaakt een beetje, ja, zoet dus. Waar doet het aan denken: knolselderij, pompoen, aardappel? Het is in ieder geval lekker, wij aten er Boeuf Bourgignon bij, en wel de gemarineerde versie en die is een beetje zuur dus dat combineerde goed.

Ik ben nu ook nieuwsgierig geworden naar in de oven gebakken plakjes zoete aardappel. Kortom, wij komen terug op dit wereldwijde gewas, al vind ik het tot nu toe nog geen echte wereldhit, mijn vriend vond trouwens van wel (op de lijst van favoriete groenten van de Vroege Vogels eindigde de bataat als nummer 55).
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php
© 2011 Maeve van der Steen
powered by CJ2