archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
New Dutch zonder gif Maeve van der Steen

0809BZ Gif
Puur, eerlijk, duurzaam, van eigen bodem, biologisch, met ecomerk, ambachtelijk, eerlijk, zoals moeder natuur het bedoeld heeft, volgens eeuwenoud recept. Zoveel mogelijk bereid met producten die in de directe omgeving geteeld zijn, als je het allemaal zou geloven zouden we geen conserveermiddel binnenkrijgen. Wij spannen ons in voor duurzame visserij, zegt Albert Heijn. Ja, ja, en ik span me in om zo weinig mogelijk de lift te nemen en zo vaak mogelijk de trap. En intussen verkoopt AH voornamelijk gekweekte vis en garnalen en neem ik toch liever de lift.

En als ik net besloten heb dat het zinloos is om te proberen door de leugens en halve waarheden heen te kijken, dat het vechten tegen de bierkaai is en je net zo goed de spullen die je wel lekker lijken in je mandje kunt gooien zonder de lijst met ingrediënten door te lezen, zie ik een documentaire over de enorme hoeveelheden antibiotica die aan ons vee gevoederd worden. En lees ik een artikel over de ziektes die Franse wijnboeren krijgen van de giffen die ze over de druiven spuiten. Dan besluit ik de moed niet op te geven en loop naar de natuurwinkel om een kilootje aardappels te kopen die hopelijk niet bespoten zijn, in de hoop dat de grond inmiddels niet zo vervuild is dat het niet meer uitmaakt welke aardappels je kiest.

De Voedsel en Waren Autoriteit kan ook wel wat strenger gaan optreden. 'Binnen de EU wordt ernaar gestreefd dat salmonellavrije eieren in de winkels liggen', staat op hun site onder het hoofdstuk 'eieren'. Albert Heijn spant zich in en de VWA streeft ernaar. Een autoriteit moet toch niet streven, maar verbieden? Die antibiotica, die preventief aan beesten worden gegeven, die bacteriën steeds sterker maken zodat wij straks niets meer kunnen beginnen tegen die resistente ziekteverwekkers, die moeten toch verboden worden? Ik geloof dat men er naar streeft dat dit over een paar jaar gebeurt. Hopelijk is het dan nog niet te laat.
Maar ach, wat willen wij graag geloven in goudgele granen die over Hollandse akkers golven, waar de verrukkelijkste ouderwetse broden van gebakken worden. Afbeeldingen van lieve koeien, huppelend in de lentewei vrolijken de advertenties voor melk en kaas op. De arme beesten in de stallen met hun oversized uiers zie ik eerlijk gezegd ook liever niet, net zo min als de varkensflats en de legbatterijen. Vroeger had ik nog de illusie dat de geitenhouderijen kleinschalig waren, maar sinds we boer Frank kennen weten wij beter. Toch heeft geitenkaas letterlijk en figuurlijk de geur van ouderwets boerenland. Hoe zou het trouwens met het lamsvlees in Nederland gaan, krijgen lammetjes en schapen ook antibiotica?

Intussen willen we eten, moeten we eten, en graag een beetje lekker!
Vandaag gaan we er dus naar streven zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken bij het ambachtelijk bereiden van onze maaltijd, oftewel we gaan naar de hippiewinkel en kopen verse waar. Sommige van die winkels hebben ook vlees en rookworst – ingrediënten: aardappelzetmeel van biologische teelt, biologisch rund- en varkensvlees, specerijen (bevat koriander staat erbij, zouden mensen daar allergisch voor zijn?) dextrose en conserveermiddel E250 (dat is natriumnitriet). Helemaal clean eten is kennelijk onmogelijk.

New Dutch is de mode dus we maken een moderne stamppot (de supertrendy pancakesushi gaat me te ver, hij schijnt echt te bestaan!)

Spitskoolstamppot voor winter en lente

Koop bij de natuurwinkel:

een kilo kruimige aardappels
een kleine spitskool
een kleine winterwortel
uien
twee rookworstjes of 4 ons braadworstjes, hebben ze die niet, ga dan naar de biologische slager
boter
uien
knoflook
melk

Schil de aardappelen en zet ze op met twee kleine uien, twee tenen knoflook en de in stukken gesneden wortel. Misschien een halve wortel, het mag geen hutspot worden. Beetje zout erbij als het water kookt.
Braad de worstjes in weinig boter of wel de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking. Zowel worst als aardappels hebben ongeveer twintig minuten nodig.
Snijd de spitskool in dunne reepjes en bak ze een half minuutje zachtjes in de koekenpan in wat olie.
Aardappelen afgieten, spitskool erdoorheen roeren en kort stampen, een klont boter erdoor roeren plus een drupje azijn (Is er ook biologische azijn? Nooit naar gezocht.) en wat versgemalen peper.
Voor vegetariërs: blokjes geitenkaas door de stamppot roeren en een salade erbij geven anders is het zo kaal op je bord.
Een onbespoten wijn erbij, hij heet Primitivo Salento ERA (Vino prodotto con uva da agricultura biologica). Heerlijke rode wijn. Bevat wel sulfiet maar dat schijnt onvermijdelijk te zijn.
 
****************************
Meer tekeningen van Eefje Ernst op:


© 2011 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
New Dutch zonder gif Maeve van der Steen
0809BZ Gif
Puur, eerlijk, duurzaam, van eigen bodem, biologisch, met ecomerk, ambachtelijk, eerlijk, zoals moeder natuur het bedoeld heeft, volgens eeuwenoud recept. Zoveel mogelijk bereid met producten die in de directe omgeving geteeld zijn, als je het allemaal zou geloven zouden we geen conserveermiddel binnenkrijgen. Wij spannen ons in voor duurzame visserij, zegt Albert Heijn. Ja, ja, en ik span me in om zo weinig mogelijk de lift te nemen en zo vaak mogelijk de trap. En intussen verkoopt AH voornamelijk gekweekte vis en garnalen en neem ik toch liever de lift.

En als ik net besloten heb dat het zinloos is om te proberen door de leugens en halve waarheden heen te kijken, dat het vechten tegen de bierkaai is en je net zo goed de spullen die je wel lekker lijken in je mandje kunt gooien zonder de lijst met ingrediënten door te lezen, zie ik een documentaire over de enorme hoeveelheden antibiotica die aan ons vee gevoederd worden. En lees ik een artikel over de ziektes die Franse wijnboeren krijgen van de giffen die ze over de druiven spuiten. Dan besluit ik de moed niet op te geven en loop naar de natuurwinkel om een kilootje aardappels te kopen die hopelijk niet bespoten zijn, in de hoop dat de grond inmiddels niet zo vervuild is dat het niet meer uitmaakt welke aardappels je kiest.

De Voedsel en Waren Autoriteit kan ook wel wat strenger gaan optreden. 'Binnen de EU wordt ernaar gestreefd dat salmonellavrije eieren in de winkels liggen', staat op hun site onder het hoofdstuk 'eieren'. Albert Heijn spant zich in en de VWA streeft ernaar. Een autoriteit moet toch niet streven, maar verbieden? Die antibiotica, die preventief aan beesten worden gegeven, die bacteriën steeds sterker maken zodat wij straks niets meer kunnen beginnen tegen die resistente ziekteverwekkers, die moeten toch verboden worden? Ik geloof dat men er naar streeft dat dit over een paar jaar gebeurt. Hopelijk is het dan nog niet te laat.
Maar ach, wat willen wij graag geloven in goudgele granen die over Hollandse akkers golven, waar de verrukkelijkste ouderwetse broden van gebakken worden. Afbeeldingen van lieve koeien, huppelend in de lentewei vrolijken de advertenties voor melk en kaas op. De arme beesten in de stallen met hun oversized uiers zie ik eerlijk gezegd ook liever niet, net zo min als de varkensflats en de legbatterijen. Vroeger had ik nog de illusie dat de geitenhouderijen kleinschalig waren, maar sinds we boer Frank kennen weten wij beter. Toch heeft geitenkaas letterlijk en figuurlijk de geur van ouderwets boerenland. Hoe zou het trouwens met het lamsvlees in Nederland gaan, krijgen lammetjes en schapen ook antibiotica?

Intussen willen we eten, moeten we eten, en graag een beetje lekker!
Vandaag gaan we er dus naar streven zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken bij het ambachtelijk bereiden van onze maaltijd, oftewel we gaan naar de hippiewinkel en kopen verse waar. Sommige van die winkels hebben ook vlees en rookworst – ingrediënten: aardappelzetmeel van biologische teelt, biologisch rund- en varkensvlees, specerijen (bevat koriander staat erbij, zouden mensen daar allergisch voor zijn?) dextrose en conserveermiddel E250 (dat is natriumnitriet). Helemaal clean eten is kennelijk onmogelijk.

New Dutch is de mode dus we maken een moderne stamppot (de supertrendy pancakesushi gaat me te ver, hij schijnt echt te bestaan!)

Spitskoolstamppot voor winter en lente

Koop bij de natuurwinkel:

een kilo kruimige aardappels
een kleine spitskool
een kleine winterwortel
uien
twee rookworstjes of 4 ons braadworstjes, hebben ze die niet, ga dan naar de biologische slager
boter
uien
knoflook
melk

Schil de aardappelen en zet ze op met twee kleine uien, twee tenen knoflook en de in stukken gesneden wortel. Misschien een halve wortel, het mag geen hutspot worden. Beetje zout erbij als het water kookt.
Braad de worstjes in weinig boter of wel de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking. Zowel worst als aardappels hebben ongeveer twintig minuten nodig.
Snijd de spitskool in dunne reepjes en bak ze een half minuutje zachtjes in de koekenpan in wat olie.
Aardappelen afgieten, spitskool erdoorheen roeren en kort stampen, een klont boter erdoor roeren plus een drupje azijn (Is er ook biologische azijn? Nooit naar gezocht.) en wat versgemalen peper.
Voor vegetariërs: blokjes geitenkaas door de stamppot roeren en een salade erbij geven anders is het zo kaal op je bord.
Een onbespoten wijn erbij, hij heet Primitivo Salento ERA (Vino prodotto con uva da agricultura biologica). Heerlijke rode wijn. Bevat wel sulfiet maar dat schijnt onvermijdelijk te zijn.
 
****************************
Meer tekeningen van Eefje Ernst op:
© 2011 Maeve van der Steen
powered by CJ2