archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Iedereen kan koken! Maeve van der Steen

0804BZ Soeppan
Gekke gewaarwording: jaren na dato ontzettend kwaad worden over de gymnastieklessen op de middelbare school. Dat gebeurde toen ik een artikel las over de kwaliteit van de 'lichamelijke opvoeding', zoals gymnastiek nog steeds heet. Die kwaliteit bleek niet heel erg hoog, in die zin dat er weinig aandacht besteed wordt aan kinderen die niet zo goed meekomen. Dit in tegenstelling tot wat er gebeurt als een leerling niet goed is in wiskunde. Oh jee, met die onvoldoendes voor wiskunde gaat het kind straks niet over, dus er moet worden bijgespijkerd, kunnen de ouders niet wat helpen? Moet het kind niet op bijles? Het kerstrapport komt in zicht, er moet nu echt iets gebeuren!
Als hij of zij altijd als laatste wordt gekozen bij basketbal zal dat de ouders en leerkrachten een zorg zijn. En de gymnastiekleraar kan het al helemaal niets schelen, die richt zich liever op de sportieve jongens en meisjes.
Zo was het en zo schijnt het nog steeds te zijn. Schande.
 
Ik was niet erg goed in gymnastiek en eerlijk gezegd zat ik daar niet mee, wij waren thuis gewoon niet van de sport. Ik had meer medelijden met degene die uiteindelijk mij (omdat er niemand meer over was) moest kiezen voor een balspel dan met mezelf. Gelukkig was er met mijn lichaam niks mis, ik ging iedere week naar balletles, ik zwom in de zomer en schaatste in de winter. Maar touwklimmen kon ik niet en ik zag enorm op tegen het over een bok springen.
Ik kan me niet herinneren dat er ooit een gymleraar of -lerares is geweest die daar op een aardige manier nu eens iets aan probeerde te doen, verder dan 'hup' roepen kwam het niet.
Ik vond dat allemaal heel gewoon, tot ik jaren later dat artikel las waarin mijn ervaringen beschreven werden, en ik me voor het eerst realiseerde dat het natuurlijk helemaal niet gewoon is om zwakke leerlingen te laten bungelen. Zij moeten enthousiast gemaakt worden en over hun angsten heen geholpen, daar kan je nog een leven lang plezier van hebben. Ik durf bijvoorbeeld niet te skiën, toch jammer.

Vandaag heb ik dus besloten om mensen die helemaal nooit zin hebben om te koken, of denken dat het moeilijk is, eens over te halen een lekker pannetje soep te maken. Niet zozeer omdat dat zoveel lekkerder is dan de ready made soep die je in allerlei vormen en smaken kan aanschaffen, maar gewoon omdat het een leuke bezigheid is. Een half uurtje om de bouillon voor te bereiden, vervolgens een paar uur om de krant te lezen en vast de heerlijke geuren op te snuiven (als je de snelkookpan gebruikt nog geen uur) en nog twintig minuten om de soep daadwerkelijk te maken. En bedenk dat het leuk werk is, daar is het allemaal om begonnen. Heb je nog nooit zoiets 'ingewikkelds' gemaakt, doe het dan met iemand samen die wel kookervaring heeft.

Over de ingrediënten: als je naar de markt gaat of de Turkse groenteboer, krijg je enorme bossen peterselie en selderij, je gebruikt daar maar een deel van. Bij de supermarkt zijn de bosjes klein en heb je al het groen nodig.
Heb je geen kruidnagelen in huis, gebruik dan een klein beetje kruidnagelpoeder, voorzichtig want het is erg overheersend.


Een bout van een soepkip
Twee preien
Een winterwortel
Twee uien
Halve bos peterselie
Halve bos groene selderij
Anderhalf0804BZ Chinois blokje kippenbouillon
Klontje boter
Een kruidnagel
Een laurierblad
Theelepel tijm
Enkele peperkorrels
Voor de liefhebbers: wat vermicelli of andere pasta

Schil de ui en snijd doormidden. Haal het erg donkergroene van de prei eraf en gooi weg. Was de prei goed, en snijd de stengels doormidden, leg de witte stukken apart. Was de wortel en snijd doormidden, de ene helft leggen we apart, de andere snijden we in vier stukken. Was de selderij en peterselie grondig, de helft van iedere bos apart leggen.

Smelt in een grote pan het klontje boter, voeg de kippenbout en de doormiddengesneden uien toe. Even lekker bruin laten worden.
Leg de groene stukken prei erbij en roer om. Nu een liter water toevoegen of wat meer, alles moet onderstaan.
Nu kruidnagel, laurier, tijm, peperkorrels, stukken wortel, selderij en peterselie erbij doen.
Drie uur laten trekken (heel zachtjes koken) met de deksel op de pan. In de snelkookpan is 50 minuten genoeg.

De keuken geurt nu heerlijk ouderwets en je hebt medelijden met iedereen die geen tijd of geld heeft om zich zo'n verrukkelijke soep te kunnen permitteren.
Tegen het einde van de kooktijd ga je het wit van de prei in ringetjes snijden en de wortel in kleine blokjes.
De peterselie en selderij snijd je fijn.

Zo, dan gaan we nu chefkokje spelen! Als je toevallig een chinois hebt, zo'n puntige zeef die op een Chinese hoed lijkt, haal die dan tevoorschijn, amateurs pakken een gewone metalen zeef.

Pak ook nog een grote, liefst hoge pan erbij. Een mosselpan is prima als je geen echte soeppan hebt. Leg de zeef erbovenop, en stort de soep in de zeef. Nu al het vocht goed door de zeef drukken, juist de sappen die uit de kip en groenten komen geven de bouillon smaak. Leg de kippenbout op een grote plank, ga lekker zitten en haal met een mes en vork het vlees van het bot, snijd het in kleine stukjes.
Zet de bouillon weer op het vuur, roer anderhalf kippenbouillonblokje erdoor en de blokjes wortel (als je er deegwaren in wilt, kijk dan even op het pak hoe lang die moeten koken.) Na tien minuten de gesneden prei erbij, na weer een paar minuten de stukjes kip.
Nu even proeven, misschien moet er een beetje zout bij, of misschien wel een beetje water, als de soep te 'vol' of te pittig is geworden. Nu de fijngesneden selderij en peterselie erbij en snuif die geur van ouderwetse kippensoep maar op!

Een stukje geroosterd stokbrood waarop je wat rauwe knoflook hebt gewreven (snijd een sappige teen door en rasp over het geroosterde brood) is er heerlijk bij. Eet deze soep als tussendoortje of als lichte maaltijd – als je die avond nog naar een feest gaat bijvoorbeeld waar een ruime kaasplank te wachten staat.

Wie nu al de smaak te pakken heeft van zelf soep maken gaat de volgende keer ook nog balletjes maken: gehakt naar smaak aanmaken, kleine balletjes draaien en tien minuten laten meekoken.
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php


© 2010 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Iedereen kan koken! Maeve van der Steen
0804BZ Soeppan
Gekke gewaarwording: jaren na dato ontzettend kwaad worden over de gymnastieklessen op de middelbare school. Dat gebeurde toen ik een artikel las over de kwaliteit van de 'lichamelijke opvoeding', zoals gymnastiek nog steeds heet. Die kwaliteit bleek niet heel erg hoog, in die zin dat er weinig aandacht besteed wordt aan kinderen die niet zo goed meekomen. Dit in tegenstelling tot wat er gebeurt als een leerling niet goed is in wiskunde. Oh jee, met die onvoldoendes voor wiskunde gaat het kind straks niet over, dus er moet worden bijgespijkerd, kunnen de ouders niet wat helpen? Moet het kind niet op bijles? Het kerstrapport komt in zicht, er moet nu echt iets gebeuren!
Als hij of zij altijd als laatste wordt gekozen bij basketbal zal dat de ouders en leerkrachten een zorg zijn. En de gymnastiekleraar kan het al helemaal niets schelen, die richt zich liever op de sportieve jongens en meisjes.
Zo was het en zo schijnt het nog steeds te zijn. Schande.
 
Ik was niet erg goed in gymnastiek en eerlijk gezegd zat ik daar niet mee, wij waren thuis gewoon niet van de sport. Ik had meer medelijden met degene die uiteindelijk mij (omdat er niemand meer over was) moest kiezen voor een balspel dan met mezelf. Gelukkig was er met mijn lichaam niks mis, ik ging iedere week naar balletles, ik zwom in de zomer en schaatste in de winter. Maar touwklimmen kon ik niet en ik zag enorm op tegen het over een bok springen.
Ik kan me niet herinneren dat er ooit een gymleraar of -lerares is geweest die daar op een aardige manier nu eens iets aan probeerde te doen, verder dan 'hup' roepen kwam het niet.
Ik vond dat allemaal heel gewoon, tot ik jaren later dat artikel las waarin mijn ervaringen beschreven werden, en ik me voor het eerst realiseerde dat het natuurlijk helemaal niet gewoon is om zwakke leerlingen te laten bungelen. Zij moeten enthousiast gemaakt worden en over hun angsten heen geholpen, daar kan je nog een leven lang plezier van hebben. Ik durf bijvoorbeeld niet te skiën, toch jammer.

Vandaag heb ik dus besloten om mensen die helemaal nooit zin hebben om te koken, of denken dat het moeilijk is, eens over te halen een lekker pannetje soep te maken. Niet zozeer omdat dat zoveel lekkerder is dan de ready made soep die je in allerlei vormen en smaken kan aanschaffen, maar gewoon omdat het een leuke bezigheid is. Een half uurtje om de bouillon voor te bereiden, vervolgens een paar uur om de krant te lezen en vast de heerlijke geuren op te snuiven (als je de snelkookpan gebruikt nog geen uur) en nog twintig minuten om de soep daadwerkelijk te maken. En bedenk dat het leuk werk is, daar is het allemaal om begonnen. Heb je nog nooit zoiets 'ingewikkelds' gemaakt, doe het dan met iemand samen die wel kookervaring heeft.

Over de ingrediënten: als je naar de markt gaat of de Turkse groenteboer, krijg je enorme bossen peterselie en selderij, je gebruikt daar maar een deel van. Bij de supermarkt zijn de bosjes klein en heb je al het groen nodig.
Heb je geen kruidnagelen in huis, gebruik dan een klein beetje kruidnagelpoeder, voorzichtig want het is erg overheersend.


Een bout van een soepkip
Twee preien
Een winterwortel
Twee uien
Halve bos peterselie
Halve bos groene selderij
Anderhalf0804BZ Chinois blokje kippenbouillon
Klontje boter
Een kruidnagel
Een laurierblad
Theelepel tijm
Enkele peperkorrels
Voor de liefhebbers: wat vermicelli of andere pasta

Schil de ui en snijd doormidden. Haal het erg donkergroene van de prei eraf en gooi weg. Was de prei goed, en snijd de stengels doormidden, leg de witte stukken apart. Was de wortel en snijd doormidden, de ene helft leggen we apart, de andere snijden we in vier stukken. Was de selderij en peterselie grondig, de helft van iedere bos apart leggen.

Smelt in een grote pan het klontje boter, voeg de kippenbout en de doormiddengesneden uien toe. Even lekker bruin laten worden.
Leg de groene stukken prei erbij en roer om. Nu een liter water toevoegen of wat meer, alles moet onderstaan.
Nu kruidnagel, laurier, tijm, peperkorrels, stukken wortel, selderij en peterselie erbij doen.
Drie uur laten trekken (heel zachtjes koken) met de deksel op de pan. In de snelkookpan is 50 minuten genoeg.

De keuken geurt nu heerlijk ouderwets en je hebt medelijden met iedereen die geen tijd of geld heeft om zich zo'n verrukkelijke soep te kunnen permitteren.
Tegen het einde van de kooktijd ga je het wit van de prei in ringetjes snijden en de wortel in kleine blokjes.
De peterselie en selderij snijd je fijn.

Zo, dan gaan we nu chefkokje spelen! Als je toevallig een chinois hebt, zo'n puntige zeef die op een Chinese hoed lijkt, haal die dan tevoorschijn, amateurs pakken een gewone metalen zeef.

Pak ook nog een grote, liefst hoge pan erbij. Een mosselpan is prima als je geen echte soeppan hebt. Leg de zeef erbovenop, en stort de soep in de zeef. Nu al het vocht goed door de zeef drukken, juist de sappen die uit de kip en groenten komen geven de bouillon smaak. Leg de kippenbout op een grote plank, ga lekker zitten en haal met een mes en vork het vlees van het bot, snijd het in kleine stukjes.
Zet de bouillon weer op het vuur, roer anderhalf kippenbouillonblokje erdoor en de blokjes wortel (als je er deegwaren in wilt, kijk dan even op het pak hoe lang die moeten koken.) Na tien minuten de gesneden prei erbij, na weer een paar minuten de stukjes kip.
Nu even proeven, misschien moet er een beetje zout bij, of misschien wel een beetje water, als de soep te 'vol' of te pittig is geworden. Nu de fijngesneden selderij en peterselie erbij en snuif die geur van ouderwetse kippensoep maar op!

Een stukje geroosterd stokbrood waarop je wat rauwe knoflook hebt gewreven (snijd een sappige teen door en rasp over het geroosterde brood) is er heerlijk bij. Eet deze soep als tussendoortje of als lichte maaltijd – als je die avond nog naar een feest gaat bijvoorbeeld waar een ruime kaasplank te wachten staat.

Wie nu al de smaak te pakken heeft van zelf soep maken gaat de volgende keer ook nog balletjes maken: gehakt naar smaak aanmaken, kleine balletjes draaien en tien minuten laten meekoken.
 
****************************
De Leunstoel wordt uitgegeven door:
Het Genootschap De Leunstoel.
Word lid! Ga naar: www.deleunstoel.nl/colofon.php
© 2010 Maeve van der Steen
powered by CJ2