archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Digitaal koken Maeve van der Steen

0718BZ Digitaal
'En van nu af aan zal je leven nooit meer hetzelfde zijn,' zei de vriendelijke kennis tegen me terwijl hij met een druk op de knop mijn eerste i mac aanzette, nadat hij mijn kleine maar behoorlijk zware Apple voor me naar boven had gesjouwd en geïnstalleerd. Tien jaar geleden was dat en twee Apples verder concludeer ik: inderdaad, de computer verandert je leven. Door e-mail, een geweldige uitvinding voor mensen die graag schrijven voor de gezelligheid, of die zonder een vermoeiend telefoongesprek een afspraak willen bevestigen, desnoods midden in de nacht. Door YouTube, waardoor je muziekjes uit lang vervlogen tijden kan afspelen met filmpje en al. Door duizend andere dingen, een mer à boire, soms een te grote zee waar je niet altijd iets mee kan. Een Amerikaanse vriendin raadde me in die tijd Google aan als zoekmachine, toen nog tamelijk onbekend in Nederland. 'Die gebruiken intellectuelen altijd,' verzekerde ze me. Een jaar later kon je je niet meer voorstellen dat er nog mensen waren die Ilse of zoiets mals gebruikten.

Hoe lang moeten artisjokken ook weer koken en met hoeveel water moeten aardappels in de magnetron? Vroeger pakte ik een kookboek, nu snel ik naar mijn computer. Bijna alles is te vinden, een groot nadeel is juist dat er zoveel is. Veel van het goede, maar ook van het niet goede, nee in een Quiche Lorraine hoort geen kaas, en al helemaal geen bladerdeeg! Als je een authentiek recept zoekt, zorg dan dat je de naam van het gerecht intikt in de taal van het land waar het vandaan komt, met nog een woord in die taal erbij: 'recette quiche lorraine' bijvoorbeeld, dan vind je het ware originele recept gegarandeerd. En je komt erachter dat ook de Fransen niet allen puristen zijn, hier en daar gaat er wel degelijk wat Emmenthaler doorheen.
 
Het leukste aan dat gezoek is dat je naast relevante ook totaal irrelevante maar wel amusante dingen tegenkomt. Als je niet uitkijkt ben je zo weer een uur verder. Ik zocht het ultieme recept voor Coq au vin, en kwam erachter dat er een school is die vindt dat er wel, en een school die vindt dat er niet gemarineerd moet worden. Het marineren is bedoeld om het vlees van de haan – ja een coq is een haan – zachter te maken. Helaas zijn er nauwelijks hanen te koop. Wij moeten het dus doen met een vrouwelijk beest, oftewel een kip. Kippetjes zijn zacht en hoeven dus niet gemarineerd. Ik vond ook wat gruwelrecepten – in het Nederlands – iemand beweerde dat je het vel van de kip moest afhalen, waarom in godsnaam?
Aan de Leunstoellezer de keus. Hier een filmpje van internet, dat de bereiding van Coq au vin toont in 13 stappen met marinade en een Engelse mannenstem erbij – de video ziet er heerlijk helder en overzichtelijk uit, heel geschikt voor mensen die niet zo vaak koken:


Of liever mijn recept uit overlevering en herinnering, opgefrist door informatie van het wereldwijde web? Een eenvoudige versie, want zo modern ben ik ook wel weer, natuurlijk is het het lekkerst als je een hele kip gebruikt, het liefst een wat oudere die een beetje body heeft, en zelfgemaakte kippenbouillon toevoegt.
 
Ook heerlijk en niet moeilijk te bereiden is de:
Coq au vin simple

vier maiskippenpoten
iets minder dan een halve fles rode wijn: Bourgogne, Cotes du Rhone of Cahors
borrelglaasje cognac of armagnac
anderhalf ons champignons, afgeborsteld en in vieren gesneden
anderhalf deciliter kippenbouillon – mag van een blokje
reep Pancetta, in blokjes gesneden
twee takjes tijm, of gewoon wat tijm
enkele takjes peterselie
paar worteltjes, in blokjes
half pond kleine uitjes, gepeld en indien niet zo klein, in vieren gesneden
twee flinke tenen knoflook, geplet met een mes
peperkorrels
twee laurierblaadjes
zout en peper uit de molen
wat bloem
boter en olie

Je kan laurier, peterselie en tijm samen binden met een touwtje als je daar het geduld voor hebt; wel zorgen dat het handig te verwijderen is!

Smelt een klont boter met een scheutje olie in een braadpan. Haal de poten even luchtig door de bloem, die met zout en peper is vermengd, en bak ze zachtjes in de braadpan tot ze goudbruin zijn. Schep met een juslepel wat vet uit de pan en gooi weg. Leg de takjes tijm, de gewassen takjes peterselie en het laurierblad erop, en zet het vuur heel laag.
Bak in een koekenpan de Pancettablokjes (je kan ook ander spek nemen maar die smaakt rokeriger, dat is jammer) tot ze ook goudbruin zijn, ook zachtjes dus. Doe de spekblokjes bij de kip. Bak nu de uien in het spekvet, en voeg de stukjes wortel toe, de champignons en de knoflooktenen, ook even laten aanbakken. Schep uit het vet en doe in de grote pan.
Giet de cognac in de koekenpan en geniet van de heerlijke geur, giet de wijn erbij, schraap goed de aanbaksels erdoor en laat een minuut of vijf doorkoken, gooi er wat peperkorrels bij en de kippenbouillon. Giet dit over de kip, en laat het geheel een klein uurtje sudderen op het laagste pitje. Of in de oven op 100ºC, het moet zachtjes bubbelen.
Schep de peterselie en de peperkorrels eruit en ontvet zonodig nog een beetje.
Dien op met een gekookt glad aardappeltje (vastkokend) en stokbrood. Officieel hoort de wijn erbij die erin zit, maar iedere volle rode wijn smaakt er goed bij.
Bourgogne Chambertin schijnt de ideale begeleider te zijn maar die is nogal prijzig, ik houd het op een Côtes du Rhone Villages.

Heb je de tijd en wil je het helemaal perfect doen en ook nog eens een amusant en leerzaam stukje lezen, klik dan hieronder


Heel veel plezier achter de computer, in de keuken en aan tafel!
 
********************************
Meer over LoolsArt op www.loolsart.blogspot.com


© 2010 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Digitaal koken Maeve van der Steen
0718BZ Digitaal
'En van nu af aan zal je leven nooit meer hetzelfde zijn,' zei de vriendelijke kennis tegen me terwijl hij met een druk op de knop mijn eerste i mac aanzette, nadat hij mijn kleine maar behoorlijk zware Apple voor me naar boven had gesjouwd en geïnstalleerd. Tien jaar geleden was dat en twee Apples verder concludeer ik: inderdaad, de computer verandert je leven. Door e-mail, een geweldige uitvinding voor mensen die graag schrijven voor de gezelligheid, of die zonder een vermoeiend telefoongesprek een afspraak willen bevestigen, desnoods midden in de nacht. Door YouTube, waardoor je muziekjes uit lang vervlogen tijden kan afspelen met filmpje en al. Door duizend andere dingen, een mer à boire, soms een te grote zee waar je niet altijd iets mee kan. Een Amerikaanse vriendin raadde me in die tijd Google aan als zoekmachine, toen nog tamelijk onbekend in Nederland. 'Die gebruiken intellectuelen altijd,' verzekerde ze me. Een jaar later kon je je niet meer voorstellen dat er nog mensen waren die Ilse of zoiets mals gebruikten.

Hoe lang moeten artisjokken ook weer koken en met hoeveel water moeten aardappels in de magnetron? Vroeger pakte ik een kookboek, nu snel ik naar mijn computer. Bijna alles is te vinden, een groot nadeel is juist dat er zoveel is. Veel van het goede, maar ook van het niet goede, nee in een Quiche Lorraine hoort geen kaas, en al helemaal geen bladerdeeg! Als je een authentiek recept zoekt, zorg dan dat je de naam van het gerecht intikt in de taal van het land waar het vandaan komt, met nog een woord in die taal erbij: 'recette quiche lorraine' bijvoorbeeld, dan vind je het ware originele recept gegarandeerd. En je komt erachter dat ook de Fransen niet allen puristen zijn, hier en daar gaat er wel degelijk wat Emmenthaler doorheen.
 
Het leukste aan dat gezoek is dat je naast relevante ook totaal irrelevante maar wel amusante dingen tegenkomt. Als je niet uitkijkt ben je zo weer een uur verder. Ik zocht het ultieme recept voor Coq au vin, en kwam erachter dat er een school is die vindt dat er wel, en een school die vindt dat er niet gemarineerd moet worden. Het marineren is bedoeld om het vlees van de haan – ja een coq is een haan – zachter te maken. Helaas zijn er nauwelijks hanen te koop. Wij moeten het dus doen met een vrouwelijk beest, oftewel een kip. Kippetjes zijn zacht en hoeven dus niet gemarineerd. Ik vond ook wat gruwelrecepten – in het Nederlands – iemand beweerde dat je het vel van de kip moest afhalen, waarom in godsnaam?
Aan de Leunstoellezer de keus. Hier een filmpje van internet, dat de bereiding van Coq au vin toont in 13 stappen met marinade en een Engelse mannenstem erbij – de video ziet er heerlijk helder en overzichtelijk uit, heel geschikt voor mensen die niet zo vaak koken:


Of liever mijn recept uit overlevering en herinnering, opgefrist door informatie van het wereldwijde web? Een eenvoudige versie, want zo modern ben ik ook wel weer, natuurlijk is het het lekkerst als je een hele kip gebruikt, het liefst een wat oudere die een beetje body heeft, en zelfgemaakte kippenbouillon toevoegt.
 
Ook heerlijk en niet moeilijk te bereiden is de:
Coq au vin simple

vier maiskippenpoten
iets minder dan een halve fles rode wijn: Bourgogne, Cotes du Rhone of Cahors
borrelglaasje cognac of armagnac
anderhalf ons champignons, afgeborsteld en in vieren gesneden
anderhalf deciliter kippenbouillon – mag van een blokje
reep Pancetta, in blokjes gesneden
twee takjes tijm, of gewoon wat tijm
enkele takjes peterselie
paar worteltjes, in blokjes
half pond kleine uitjes, gepeld en indien niet zo klein, in vieren gesneden
twee flinke tenen knoflook, geplet met een mes
peperkorrels
twee laurierblaadjes
zout en peper uit de molen
wat bloem
boter en olie

Je kan laurier, peterselie en tijm samen binden met een touwtje als je daar het geduld voor hebt; wel zorgen dat het handig te verwijderen is!

Smelt een klont boter met een scheutje olie in een braadpan. Haal de poten even luchtig door de bloem, die met zout en peper is vermengd, en bak ze zachtjes in de braadpan tot ze goudbruin zijn. Schep met een juslepel wat vet uit de pan en gooi weg. Leg de takjes tijm, de gewassen takjes peterselie en het laurierblad erop, en zet het vuur heel laag.
Bak in een koekenpan de Pancettablokjes (je kan ook ander spek nemen maar die smaakt rokeriger, dat is jammer) tot ze ook goudbruin zijn, ook zachtjes dus. Doe de spekblokjes bij de kip. Bak nu de uien in het spekvet, en voeg de stukjes wortel toe, de champignons en de knoflooktenen, ook even laten aanbakken. Schep uit het vet en doe in de grote pan.
Giet de cognac in de koekenpan en geniet van de heerlijke geur, giet de wijn erbij, schraap goed de aanbaksels erdoor en laat een minuut of vijf doorkoken, gooi er wat peperkorrels bij en de kippenbouillon. Giet dit over de kip, en laat het geheel een klein uurtje sudderen op het laagste pitje. Of in de oven op 100ºC, het moet zachtjes bubbelen.
Schep de peterselie en de peperkorrels eruit en ontvet zonodig nog een beetje.
Dien op met een gekookt glad aardappeltje (vastkokend) en stokbrood. Officieel hoort de wijn erbij die erin zit, maar iedere volle rode wijn smaakt er goed bij.
Bourgogne Chambertin schijnt de ideale begeleider te zijn maar die is nogal prijzig, ik houd het op een Côtes du Rhone Villages.

Heb je de tijd en wil je het helemaal perfect doen en ook nog eens een amusant en leerzaam stukje lezen, klik dan hieronder


Heel veel plezier achter de computer, in de keuken en aan tafel!
 
********************************
Meer over LoolsArt op www.loolsart.blogspot.com
© 2010 Maeve van der Steen
powered by CJ2