archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Real American Hamburgers Maeve van der Steen

‘We eten vanavond gewoon brood,’ zei een schoolvriendinnetje wel eens tegen me, als ik vroeg wat ze die avond gingen eten, en er verscheen meteen een grote glimlach op haar gezicht. Lekker, boterhammen met pindakaas en hagelslag, veel lekkerder dan aardappels met jus toch! Zo denk je er als kind inderdaad over. Nu moeten ze er bij mij niet meer mee aankomen, ’s avonds een broodje in plaats van een warme maaltijd.
Stel je voor: je eet ’s ochtends een boterham, ’s middags twee boterhammen en dan ’s avonds weer een boterham, vreselijk toch. In de meeste Europese landen wordt slechts een keer per dag brood gegeten, in Frankrijk bijvoorbeeld, waar ze gek genoeg nog meer brood consumeren dan wij, omdat ze overal brood bij eten, stokbrood dan. Geen boterhammen daar zoals bij ons.
 
Boterham, gek woord, de etymologie is vooralsnog onbekend. De betekenis is volgens de studie-editie van Van Dale: een beboterde snee brood. Dat is een boterham nou juist niet volgens mij! Een boterham is een snee brood (‘snij voor mij nog een boterham af’) of een snee brood met beleg (‘ik neem altijd boterhammen mee naar mijn werk’).
Als het over eten gaat kan je niet goed terecht in woordenboeken. Misschien dat er daarom vaak veel fouten in vertaalde kookboeken staan. Nee, een ‘pepper’ is niet altijd een pepertje, het kan ook een paprika zijn. Gelukkig hebben we Johannes van Dam die zich over dat soort dingen druk maakt, onvermoeibaar trekt hij ten strijde tegen onverschillige uitgevers, die hun vertalers te weinig betalen en niet genoeg corrigeren.

Wij aten thuis nooit brood ’s avonds, behalve dan op zaterdag, maar dan kregen we er zelfgemaakte groentensoep bij, of kroketten en patat uit de snackbar. (Het is leuk om aan mensen te vragen wat zij als kind op zaterdag aten, er waren allerlei tradities in gezinnen, van stapels pannenkoeken tot tomatensoep met voor iedereen precies evenveel balletjes erin.) En we aten natuurlijk, zeker in de lente en de zomer, regelmatig hamburgers. Maar dat was echt feest-eten bij ons thuis. Hamburgers op zijn Engels uitgesproken dan, want mijn moeder, opgegroeid in Schotland, had het recept van haar Ierse moeder, die in haar jonge jaren in Amerika had gewoond.
 
Real American Hamburgers dus.
Weinig werk, en veel waardering, vooral van de kinderen natuurlijk! Dus omdat de lente0710BZ Burgermeester er bijna aankomt eten we vanavond broodjes met gehakt, pardon Hamburgers!

Voor vier personen
Koop bij de bakker een stuk of tien goede witte broodjes (niet van die wattige, slappe gevallen).
Bij de groentenboer koop je een komkommer, een pond tomaten en een pond uien, en bij de slager een pond rundergehakt. Het moet echt rundergehakt zijn.
Mayonaise of slasaus, mosterd, tomatenketchup en augurken heb je waarschijnlijk wel in huis.

Meng het gehakt met een klein snufje zout, minder zout in ieder geval dan je er normaal bij doet.
Maak er platte ballen van, tien à twaalf stuks.
Bak in een grote droge koekenpan de gehaktschijfjes gaar, ze moeten wel sappig blijven dus een krap kwartiertje is zeker genoeg. Als er erg veel vet uitkomt, gooi dat dan tijdens het bakken uit de pan, anders worden de burgers niet lekker bruin.
Snijd een grote of twee kleine uien in dunne ringen en bak die in een andere koekenpan in wat boter zachtjes bruin en gaar. Even geduld oefenen voor het beste resultaat.
Snijd de andere uien in ragfijne plakjes en leg in een schaaltje. Snijd de komkommer en de tomaat in plakjes, leg op een schotel.

Zet de ketchup, mayonaise, mosterd, eventueel plakjes augurk en voor de liefhebber misschien nog een andere saus zoals piccalilly, de gebakken en rauwe ui en de tomaat en komkommer op tafel. Lepeltjes en vorken erbij.

Snijd de broodjes doormidden en rooster ze licht in de oven of in een daarvoor geschikte broodrooster.

Laat iedereen zichzelf bedienen en een mooie hamburger maken. Je legt de gehakt in het broodje, legt daar wat gebakken ui op, en verder alles waar je trekt in hebt, probeer hem dan dicht te klappen en doe je mond wijd open, hap, en smullen maar! Zorg voor voldoende servetten.
Drink er een lekker biertje bij, en geef de kinderen cola.

Wie in Amsterdam woont boft, want die kan ook buiten de deur een fantastische hamburger eten, bij Burgermeester, op de Albert Cuypstraat, de Elandsgracht, of de Plantage Kerklaan.
 
*************************
Abonneert u op de Nieuwsbrief.


© 2010 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Real American Hamburgers Maeve van der Steen
‘We eten vanavond gewoon brood,’ zei een schoolvriendinnetje wel eens tegen me, als ik vroeg wat ze die avond gingen eten, en er verscheen meteen een grote glimlach op haar gezicht. Lekker, boterhammen met pindakaas en hagelslag, veel lekkerder dan aardappels met jus toch! Zo denk je er als kind inderdaad over. Nu moeten ze er bij mij niet meer mee aankomen, ’s avonds een broodje in plaats van een warme maaltijd.
Stel je voor: je eet ’s ochtends een boterham, ’s middags twee boterhammen en dan ’s avonds weer een boterham, vreselijk toch. In de meeste Europese landen wordt slechts een keer per dag brood gegeten, in Frankrijk bijvoorbeeld, waar ze gek genoeg nog meer brood consumeren dan wij, omdat ze overal brood bij eten, stokbrood dan. Geen boterhammen daar zoals bij ons.
 
Boterham, gek woord, de etymologie is vooralsnog onbekend. De betekenis is volgens de studie-editie van Van Dale: een beboterde snee brood. Dat is een boterham nou juist niet volgens mij! Een boterham is een snee brood (‘snij voor mij nog een boterham af’) of een snee brood met beleg (‘ik neem altijd boterhammen mee naar mijn werk’).
Als het over eten gaat kan je niet goed terecht in woordenboeken. Misschien dat er daarom vaak veel fouten in vertaalde kookboeken staan. Nee, een ‘pepper’ is niet altijd een pepertje, het kan ook een paprika zijn. Gelukkig hebben we Johannes van Dam die zich over dat soort dingen druk maakt, onvermoeibaar trekt hij ten strijde tegen onverschillige uitgevers, die hun vertalers te weinig betalen en niet genoeg corrigeren.

Wij aten thuis nooit brood ’s avonds, behalve dan op zaterdag, maar dan kregen we er zelfgemaakte groentensoep bij, of kroketten en patat uit de snackbar. (Het is leuk om aan mensen te vragen wat zij als kind op zaterdag aten, er waren allerlei tradities in gezinnen, van stapels pannenkoeken tot tomatensoep met voor iedereen precies evenveel balletjes erin.) En we aten natuurlijk, zeker in de lente en de zomer, regelmatig hamburgers. Maar dat was echt feest-eten bij ons thuis. Hamburgers op zijn Engels uitgesproken dan, want mijn moeder, opgegroeid in Schotland, had het recept van haar Ierse moeder, die in haar jonge jaren in Amerika had gewoond.
 
Real American Hamburgers dus.
Weinig werk, en veel waardering, vooral van de kinderen natuurlijk! Dus omdat de lente0710BZ Burgermeester er bijna aankomt eten we vanavond broodjes met gehakt, pardon Hamburgers!

Voor vier personen
Koop bij de bakker een stuk of tien goede witte broodjes (niet van die wattige, slappe gevallen).
Bij de groentenboer koop je een komkommer, een pond tomaten en een pond uien, en bij de slager een pond rundergehakt. Het moet echt rundergehakt zijn.
Mayonaise of slasaus, mosterd, tomatenketchup en augurken heb je waarschijnlijk wel in huis.

Meng het gehakt met een klein snufje zout, minder zout in ieder geval dan je er normaal bij doet.
Maak er platte ballen van, tien à twaalf stuks.
Bak in een grote droge koekenpan de gehaktschijfjes gaar, ze moeten wel sappig blijven dus een krap kwartiertje is zeker genoeg. Als er erg veel vet uitkomt, gooi dat dan tijdens het bakken uit de pan, anders worden de burgers niet lekker bruin.
Snijd een grote of twee kleine uien in dunne ringen en bak die in een andere koekenpan in wat boter zachtjes bruin en gaar. Even geduld oefenen voor het beste resultaat.
Snijd de andere uien in ragfijne plakjes en leg in een schaaltje. Snijd de komkommer en de tomaat in plakjes, leg op een schotel.

Zet de ketchup, mayonaise, mosterd, eventueel plakjes augurk en voor de liefhebber misschien nog een andere saus zoals piccalilly, de gebakken en rauwe ui en de tomaat en komkommer op tafel. Lepeltjes en vorken erbij.

Snijd de broodjes doormidden en rooster ze licht in de oven of in een daarvoor geschikte broodrooster.

Laat iedereen zichzelf bedienen en een mooie hamburger maken. Je legt de gehakt in het broodje, legt daar wat gebakken ui op, en verder alles waar je trekt in hebt, probeer hem dan dicht te klappen en doe je mond wijd open, hap, en smullen maar! Zorg voor voldoende servetten.
Drink er een lekker biertje bij, en geef de kinderen cola.

Wie in Amsterdam woont boft, want die kan ook buiten de deur een fantastische hamburger eten, bij Burgermeester, op de Albert Cuypstraat, de Elandsgracht, of de Plantage Kerklaan.
 
*************************
Abonneert u op de Nieuwsbrief.
© 2010 Maeve van der Steen
powered by CJ2