archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Genieten voor één Maeve van der Steen

0707BZ Stoommaaltijd
Gelukkig zijn er heel wat mensen die van lekker eten houden en met wie ik heerlijk kan praten over koken en bakken en braden. Maar van de ruim 2,4 miljoen alleenwonenden in Nederland heeft een groot deel helemaal geen zin om te koken. Het idee om al die moeite te doen voor een bordje eten staat ze tegen. Zeker als ze al de hele dag gewerkt hebben. Ze kopen een stoommaaltijd, gaan naar de pizzeria, of kopen zo'n plastic bak kant en klare kledder die stamppot genoemd wordt – in verschillende kleuren leverbaar – met in een compartimentje ernaast doorzichtige jus, waarin een stuk worst ligt.
Best te doen hoor, zeggen ze dan. Best te doen! We zitten niet op strafkamp of in een weeshuis in de 19e eeuw! We mogen als volwassenen lekker eten wat we willen, profiteer daarvan.
'Oh maar ik word al helemaal nerveus als ik zo'n recept lees', vertrouwde een alleenstaande man mij laatst toe, hij kookte nooit. Hij had eerst zijn moeder gehad die voor hem kookte, toen een vrouw, toen weer een tijdje zijn moeder, toen een tweede vrouw, en nu ging hij er echt niet meer aan beginnen, koken voor zichzelf.

Behalve de hierboven geschetste man, op zekere leeftijd en dus opgegroeid in een tijd waarin mannen meestal niet kookten, zijn er ook veel jonge mensen, vrouwen en mannen met gezinnen, die nauwelijks koken. Of die wel koken, maar een bijzonder beperkt repertoire hebben. Ze maken drie keer per week spaghetti (nou ja, maken, ze koken spaghetti en gooien er een kant en klare saus overheen) en noemen dat een maaltijd. Waar is de groente? Ik zie het al, die zit in een zakje met 'gemengde sla' erop. Terwijl in die paar blaadjes nauwelijks voedingsstoffen zitten.
Ze weten niet hoe je een romige aardappelpuree maakt, of sudderlapjes, en zijn vergeten aan hun oma te vragen hoe zij die heerlijke gehaktballen maakte.

Genoeg gemopperd, iedereen moet maar doen waar ie zin in heeft maar ik kan het nooit laten om zendingswerk te verrichten, dus ik ga er vandaag een heel eenvoudig recept tegenaan gooien. Want inderdaad, ik heb zelf ook weleens geen zin. Wel zin om te eten maar niet om het te bereiden, zeker niet die twee à drie keer in de week dat ik alleen eet. Vind het dan ook een traktatie om in een restaurant te eten, zelfs als het gebodene maar matig van kwaliteit is, heerlijk, zomaar een bordje voor je neus. En bij anderen eten, ja graag, al krijg ik dingen voorgezet die ik zelf niet zo gauw zou bereiden – krieltjes van Celavita bijvoorbeeld – ik geniet, zeker als ik niet van tevoren het zakje gezien heb. (Ik at vroeger vaak in een helaas opgeheven eetcafé in de buurt dat beroemd was om zijn verrukkelijke knapperige 'huisgemaakte' patat, later hoorde ik dat die toch gewoon voorgebakken van de groothandel kwamen maar dat de zakken angstvallig uit het zicht werden gehouden). Frites, typisch iets om buiten de deur te eten, heel moedig dat ouders dat thuis voor hun kinderen doen, frituren, maar dat is alleen leuk als er een grote frituurbak in je fornuis ingebouwd is, met een heel goede afzuigkap erboven. Friteuses zijn altijd te klein en geven ondanks het deksel ongewenste walmen.

Les één voor de solokoker: schenk vooral geen borrel in voordat0707BZ Hert je aan de slag gaat, want van drinken word je lui. Eerst de pannetjes op het vuur, dan pas de wijn openmaken.
Les twee: zorg dat als je wel een keer uitgebreid kookt, voor geliefde of vrienden, je altijd iets overhoudt om in te vriezen. Die heerlijke linzenschotel of die exotische lamsstoofpot zal je volgende week goed smaken als je 's avonds moe en hongerig thuiskomt.

Vandaag dus een prinsheerlijke maaltijd in een oogwenk gemaakt. Met voorgekookte krieltjes, kijk maar in de Consumentengids van deze maand welke de beste zijn (smaken verschillen hoor). Als je nog een restje aardappels, of puree hebt, des te beter. Ook een restje rijst of pasta is prima voor erbij. Misschien heb je nog een paar tortellini van gisteren in de koelkast liggen, dan kunnen die als koolhydraten dienen.
Als groente een wintergroente, rodekool uit de diepvries is lastig voor één persoon, een klein potje rodekool is handiger. Of als je het niet teveel moeite vindt: schoongemaakte spruitjes.

Wild voor doordeweek.

Voor één persoon

een hertenbiefstukje
scheutje rode wijn
eetlepel jam, liefst zwarte bessen of bosvruchten
peper en zout.
twee in de hand gekneusde jeneverbessen, als je die in huis hebt.
klontje boter.
verse spruitjes of rodekool van Hak.
half pak krieltjes of restje aardappels, rijst of pasta.

Begin met de krieltjes volgens gebruiksaanwijzing op het pak te bakken. Reken altijd wat meer tijd, ongare aardappels zijn een ramp.
Kook de spruitjes vijf minuten in gezouten water, giet af tot er nog een pietsie water in de pan zit, doe een klontje boter erbij en zet op de nog warme, maar uitgedraaide gaspit, of kookplaat of wat voor warmtebron je ook hebt. In het geval van rode kool uit een potje: schep een paar lepels op een groot bord. Schep eventueel ook vast het restje aardappels of rijst of pasta als je geen krieltjes gaat bakken, op het bord.

Giet de wijn in een beker en zet ‘m in de magnetron, twee minuten op hoogste stand. Rustig laten staan, dit is om de alcoholsmaak eruit te laten dampen.
Nu in een klein koekenpannetje, zo klein mogelijk, de gezouten en gepeperde hertenbiefstuk bakken in de hete, maar niet walmende boter. Rustig bakken aan een kant, omdraaien en terwijl hij nog een paar minuten gaart, het bord met groente in de magnetron zetten, twee minuten. De eetlepel zwarte of rode jam door de wijn roeren met de jeneverbessen. Biefstukje een beetje opzij schuiven en de wijn in pan gieten, goed roeren. Als je niet van al te rauw houdt, moet het vlees in totaal wel tien minuten in de pan liggen.
Nu het hertenbiefstukje tussen de aardappels en groente leggen, jus over het vlees gieten, klaar!

En genieten maar, met De Wereld Draait Door en een glas Chianti of Bordeaux erbij.
 
************************
Abonneert u op de Nieuwsbrief.


© 2010 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Genieten voor één Maeve van der Steen
0707BZ Stoommaaltijd
Gelukkig zijn er heel wat mensen die van lekker eten houden en met wie ik heerlijk kan praten over koken en bakken en braden. Maar van de ruim 2,4 miljoen alleenwonenden in Nederland heeft een groot deel helemaal geen zin om te koken. Het idee om al die moeite te doen voor een bordje eten staat ze tegen. Zeker als ze al de hele dag gewerkt hebben. Ze kopen een stoommaaltijd, gaan naar de pizzeria, of kopen zo'n plastic bak kant en klare kledder die stamppot genoemd wordt – in verschillende kleuren leverbaar – met in een compartimentje ernaast doorzichtige jus, waarin een stuk worst ligt.
Best te doen hoor, zeggen ze dan. Best te doen! We zitten niet op strafkamp of in een weeshuis in de 19e eeuw! We mogen als volwassenen lekker eten wat we willen, profiteer daarvan.
'Oh maar ik word al helemaal nerveus als ik zo'n recept lees', vertrouwde een alleenstaande man mij laatst toe, hij kookte nooit. Hij had eerst zijn moeder gehad die voor hem kookte, toen een vrouw, toen weer een tijdje zijn moeder, toen een tweede vrouw, en nu ging hij er echt niet meer aan beginnen, koken voor zichzelf.

Behalve de hierboven geschetste man, op zekere leeftijd en dus opgegroeid in een tijd waarin mannen meestal niet kookten, zijn er ook veel jonge mensen, vrouwen en mannen met gezinnen, die nauwelijks koken. Of die wel koken, maar een bijzonder beperkt repertoire hebben. Ze maken drie keer per week spaghetti (nou ja, maken, ze koken spaghetti en gooien er een kant en klare saus overheen) en noemen dat een maaltijd. Waar is de groente? Ik zie het al, die zit in een zakje met 'gemengde sla' erop. Terwijl in die paar blaadjes nauwelijks voedingsstoffen zitten.
Ze weten niet hoe je een romige aardappelpuree maakt, of sudderlapjes, en zijn vergeten aan hun oma te vragen hoe zij die heerlijke gehaktballen maakte.

Genoeg gemopperd, iedereen moet maar doen waar ie zin in heeft maar ik kan het nooit laten om zendingswerk te verrichten, dus ik ga er vandaag een heel eenvoudig recept tegenaan gooien. Want inderdaad, ik heb zelf ook weleens geen zin. Wel zin om te eten maar niet om het te bereiden, zeker niet die twee à drie keer in de week dat ik alleen eet. Vind het dan ook een traktatie om in een restaurant te eten, zelfs als het gebodene maar matig van kwaliteit is, heerlijk, zomaar een bordje voor je neus. En bij anderen eten, ja graag, al krijg ik dingen voorgezet die ik zelf niet zo gauw zou bereiden – krieltjes van Celavita bijvoorbeeld – ik geniet, zeker als ik niet van tevoren het zakje gezien heb. (Ik at vroeger vaak in een helaas opgeheven eetcafé in de buurt dat beroemd was om zijn verrukkelijke knapperige 'huisgemaakte' patat, later hoorde ik dat die toch gewoon voorgebakken van de groothandel kwamen maar dat de zakken angstvallig uit het zicht werden gehouden). Frites, typisch iets om buiten de deur te eten, heel moedig dat ouders dat thuis voor hun kinderen doen, frituren, maar dat is alleen leuk als er een grote frituurbak in je fornuis ingebouwd is, met een heel goede afzuigkap erboven. Friteuses zijn altijd te klein en geven ondanks het deksel ongewenste walmen.

Les één voor de solokoker: schenk vooral geen borrel in voordat0707BZ Hert je aan de slag gaat, want van drinken word je lui. Eerst de pannetjes op het vuur, dan pas de wijn openmaken.
Les twee: zorg dat als je wel een keer uitgebreid kookt, voor geliefde of vrienden, je altijd iets overhoudt om in te vriezen. Die heerlijke linzenschotel of die exotische lamsstoofpot zal je volgende week goed smaken als je 's avonds moe en hongerig thuiskomt.

Vandaag dus een prinsheerlijke maaltijd in een oogwenk gemaakt. Met voorgekookte krieltjes, kijk maar in de Consumentengids van deze maand welke de beste zijn (smaken verschillen hoor). Als je nog een restje aardappels, of puree hebt, des te beter. Ook een restje rijst of pasta is prima voor erbij. Misschien heb je nog een paar tortellini van gisteren in de koelkast liggen, dan kunnen die als koolhydraten dienen.
Als groente een wintergroente, rodekool uit de diepvries is lastig voor één persoon, een klein potje rodekool is handiger. Of als je het niet teveel moeite vindt: schoongemaakte spruitjes.

Wild voor doordeweek.

Voor één persoon

een hertenbiefstukje
scheutje rode wijn
eetlepel jam, liefst zwarte bessen of bosvruchten
peper en zout.
twee in de hand gekneusde jeneverbessen, als je die in huis hebt.
klontje boter.
verse spruitjes of rodekool van Hak.
half pak krieltjes of restje aardappels, rijst of pasta.

Begin met de krieltjes volgens gebruiksaanwijzing op het pak te bakken. Reken altijd wat meer tijd, ongare aardappels zijn een ramp.
Kook de spruitjes vijf minuten in gezouten water, giet af tot er nog een pietsie water in de pan zit, doe een klontje boter erbij en zet op de nog warme, maar uitgedraaide gaspit, of kookplaat of wat voor warmtebron je ook hebt. In het geval van rode kool uit een potje: schep een paar lepels op een groot bord. Schep eventueel ook vast het restje aardappels of rijst of pasta als je geen krieltjes gaat bakken, op het bord.

Giet de wijn in een beker en zet ‘m in de magnetron, twee minuten op hoogste stand. Rustig laten staan, dit is om de alcoholsmaak eruit te laten dampen.
Nu in een klein koekenpannetje, zo klein mogelijk, de gezouten en gepeperde hertenbiefstuk bakken in de hete, maar niet walmende boter. Rustig bakken aan een kant, omdraaien en terwijl hij nog een paar minuten gaart, het bord met groente in de magnetron zetten, twee minuten. De eetlepel zwarte of rode jam door de wijn roeren met de jeneverbessen. Biefstukje een beetje opzij schuiven en de wijn in pan gieten, goed roeren. Als je niet van al te rauw houdt, moet het vlees in totaal wel tien minuten in de pan liggen.
Nu het hertenbiefstukje tussen de aardappels en groente leggen, jus over het vlees gieten, klaar!

En genieten maar, met De Wereld Draait Door en een glas Chianti of Bordeaux erbij.
 
************************
Abonneert u op de Nieuwsbrief.
© 2010 Maeve van der Steen
powered by CJ2