archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Echte mannen eten geen sla Maeve van der Steen

0614BZ Sla
Vroeger dacht ik altijd dat vrouwen alleen maar sla eten omdat ze denken dat het gezond is en goed voor de lijn, maar inmiddels ben ik erachter dat vrouwen echt van sla houden. En mannen niet, tenminste dat denken ze maar. Een journalist die in het stikdonkere restaurant Ctaste* at, kwam er pas na afloop achter dat hij had genóten van die knapperige dingen die naast zijn carpaccio lagen. Kennelijk is de aanblik van groene blaadjes voor sommige mensen al aanleiding om te roepen: ‘ik ben geen konijn!’
 
Sla vind ik het aangenaamst als voorgerecht, dan heb je nog echt honger en dorst en gaan die frisse gedresste blaadjes, versierd met iets pittigs zoals olijven er het beste in. De moderne, drukbezette mens denkt daar anders over, die eet een salade als maaltijd. Bij tijdgebrek gekocht bij de supermarkt.
Tsja, de kant-en-klare maaltijdsalade, wat vinden we ervan.
Het grootste probleem zijn de koolhydraten. Als er helemaal geen rijst, aardappel of pasta in de sla zou zitten, vult het gewoon niet genoeg, en koude aardappel, koude rijst en koude pasta zijn zelden lekker. Ik zou dan ook altijd aanraden er stokbrood bij te eten en de pasta die in de AH-salade met peer en blauwe kaas zit laten staan. Evenals het grootste deel van de dressing trouwens. Door die peer en druiven en amandelen lijkt het geheel eigenlijk meer op een nagerecht maar vooruit, deze salade is lang niet slecht.
 
Ik zou ook de nattige, keiharde krieltjes die in de Salade Niçoise van AH zitten eruit gooien, en giet vooral niet te veel van die mayonaise-achtige dressing die in het bijgeleverde zakje zit erover, tenzij je van een kleffe massa houdt. En ga ook niet zeuren over het feit dat er geen ansjovis in zit, en vraag je al helemaal niet af wat die geraspte wortel erin te zoeken heeft, en waar de tomaat en komkommer gebleven zijn. Als je lekker wilt eten moet je het zelf maar maken, die Salade Niçoise, die ook wel Salade Monégasque wordt genoemd. Weinig werk, heel veel plezier. Het ziet er feestelijk uit en is pittig en fris tegelijk.
Alleen serveren als het lekker warm en zonnig weer is, wat mij betreft als voorgerecht, voor de moderne mens die ik soms ook ben, als hoofdgerecht.

Onder het recept voor deze wereldberoemde, verrukkelijke salade vind je het correcte recept van de Tropische Tonijn van de vorige keer, inmiddels wel te vinden op de site van ‘Wie is de chef’ **. Een heel aardig programma, waarbij men moet raden wie van de vier kokers de chefkok is. Het spelletje is wat flauw, de echte chef moet net doen of hij niet zoveel weet en kan, maar er komen zo rond etenstijd soms heel inspirerende schotels voorbij. Het blijkt dat er toch heel veel mensen zijn in Nederland die heerlijk kunnen koken en het ook leuk vinden er met veel vuur over te praten.

Salade Niçoise
(voor vier personen als voorgerecht of voor twee als0614BZ Salade hoofdgerecht)

2 hardgekookte eieren
4 tomaten, in vieren
4 witte uitjes
1 rode paprika en 1 groene paprika, in reepjes
de gewassen en gedroogde blaadjes van een halve krop sla romaine of kropsla
halve komkommer, in blokjes

handje gekookte sperciebonen
4 kleine gekookte nieuwe aardappelen, in niet te kleine stukjes
blikje ansjovis
handje zwarte en groene olijven
blikje tonijn

dressing van veel olijfolie, weinig witte wijnazijn en weinig zout, versgemalen peper, theelepel mosterd, een superfijn gesneden sjalotje en wat verse gemengde tuinkruiden.

Niet alle genoemde groenten hoeven erin, zonder paprika of aardappel kan het ook, zorg alleen dat er genoeg rood en groen in zit.
Rangschik de ingrediënten met liefde en aandacht op een schaal, de tonijn in vlokken en de ansjovisjes in hun geheel, en giet de dressing er, vlak voor het aan tafel gaan, overheen.
Stokbrood erbij en een fles witte of roséwijn uit de Provence.
---
En nu de beloofde echte versie van chefkok Mena van de Tropische Tonijn.
Zij noemt het ‘Oow Baby I Like It Raw’.

1 grote gele courgette
12 stengels kaylan
1 bosui
4 tomaten
2 ons zeewier
1 limoen
1 kokosnoot (of stukjes kokosnoot bij groenteman of supermarkt kopen).
4 ons verse tonijn
2 scheuten uit een flesje kikkoman
5 druppels sesamolie
halve tl wasabi
olijfolie
1 rood pepertje
honing
zout en peper

De courgette en kaylan in stukken snijden en beetgaar koken, daarna heel even in wat ijswater laten staan. De kokosnoot kraken en schillen, in dunne reepjes snijden. Tomaten in vieren verdelen, zaadlijsten verwijderen en op keukenpapier laten uitlekken. Bosui in dunne ringetjes snijden. Tonijn mooi dun snijden.
Dressing, zie hieronder, er overheen.
In een kom een halve limoen uitpersen, 2 flinke scheuten kikkoman toevoegen, 5 druppels sesamolie, een halve theelepel wasabi, halve eetlepel honing. Het geheel mixen en daarna langzaam de olijfolie erdoorheen tikken. Meng alle ingrediënten in een schaal met wat dressing. Leg wat zeewier op het bord en daarop de salade. Wat fijngehakte pepertjes ernaast serveren en misschien nog wat peper en zout toevoegen.

** Wie is de chef? Op doordeweekse dagen om 19.00 uur op RTL5
 
*******************************************
Adverteren op De Leunstoel, exclusief en toch voordelig.


© 2009 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Echte mannen eten geen sla Maeve van der Steen
0614BZ Sla
Vroeger dacht ik altijd dat vrouwen alleen maar sla eten omdat ze denken dat het gezond is en goed voor de lijn, maar inmiddels ben ik erachter dat vrouwen echt van sla houden. En mannen niet, tenminste dat denken ze maar. Een journalist die in het stikdonkere restaurant Ctaste* at, kwam er pas na afloop achter dat hij had genóten van die knapperige dingen die naast zijn carpaccio lagen. Kennelijk is de aanblik van groene blaadjes voor sommige mensen al aanleiding om te roepen: ‘ik ben geen konijn!’
 
Sla vind ik het aangenaamst als voorgerecht, dan heb je nog echt honger en dorst en gaan die frisse gedresste blaadjes, versierd met iets pittigs zoals olijven er het beste in. De moderne, drukbezette mens denkt daar anders over, die eet een salade als maaltijd. Bij tijdgebrek gekocht bij de supermarkt.
Tsja, de kant-en-klare maaltijdsalade, wat vinden we ervan.
Het grootste probleem zijn de koolhydraten. Als er helemaal geen rijst, aardappel of pasta in de sla zou zitten, vult het gewoon niet genoeg, en koude aardappel, koude rijst en koude pasta zijn zelden lekker. Ik zou dan ook altijd aanraden er stokbrood bij te eten en de pasta die in de AH-salade met peer en blauwe kaas zit laten staan. Evenals het grootste deel van de dressing trouwens. Door die peer en druiven en amandelen lijkt het geheel eigenlijk meer op een nagerecht maar vooruit, deze salade is lang niet slecht.
 
Ik zou ook de nattige, keiharde krieltjes die in de Salade Niçoise van AH zitten eruit gooien, en giet vooral niet te veel van die mayonaise-achtige dressing die in het bijgeleverde zakje zit erover, tenzij je van een kleffe massa houdt. En ga ook niet zeuren over het feit dat er geen ansjovis in zit, en vraag je al helemaal niet af wat die geraspte wortel erin te zoeken heeft, en waar de tomaat en komkommer gebleven zijn. Als je lekker wilt eten moet je het zelf maar maken, die Salade Niçoise, die ook wel Salade Monégasque wordt genoemd. Weinig werk, heel veel plezier. Het ziet er feestelijk uit en is pittig en fris tegelijk.
Alleen serveren als het lekker warm en zonnig weer is, wat mij betreft als voorgerecht, voor de moderne mens die ik soms ook ben, als hoofdgerecht.

Onder het recept voor deze wereldberoemde, verrukkelijke salade vind je het correcte recept van de Tropische Tonijn van de vorige keer, inmiddels wel te vinden op de site van ‘Wie is de chef’ **. Een heel aardig programma, waarbij men moet raden wie van de vier kokers de chefkok is. Het spelletje is wat flauw, de echte chef moet net doen of hij niet zoveel weet en kan, maar er komen zo rond etenstijd soms heel inspirerende schotels voorbij. Het blijkt dat er toch heel veel mensen zijn in Nederland die heerlijk kunnen koken en het ook leuk vinden er met veel vuur over te praten.

Salade Niçoise
(voor vier personen als voorgerecht of voor twee als0614BZ Salade hoofdgerecht)

2 hardgekookte eieren
4 tomaten, in vieren
4 witte uitjes
1 rode paprika en 1 groene paprika, in reepjes
de gewassen en gedroogde blaadjes van een halve krop sla romaine of kropsla
halve komkommer, in blokjes

handje gekookte sperciebonen
4 kleine gekookte nieuwe aardappelen, in niet te kleine stukjes
blikje ansjovis
handje zwarte en groene olijven
blikje tonijn

dressing van veel olijfolie, weinig witte wijnazijn en weinig zout, versgemalen peper, theelepel mosterd, een superfijn gesneden sjalotje en wat verse gemengde tuinkruiden.

Niet alle genoemde groenten hoeven erin, zonder paprika of aardappel kan het ook, zorg alleen dat er genoeg rood en groen in zit.
Rangschik de ingrediënten met liefde en aandacht op een schaal, de tonijn in vlokken en de ansjovisjes in hun geheel, en giet de dressing er, vlak voor het aan tafel gaan, overheen.
Stokbrood erbij en een fles witte of roséwijn uit de Provence.
---
En nu de beloofde echte versie van chefkok Mena van de Tropische Tonijn.
Zij noemt het ‘Oow Baby I Like It Raw’.

1 grote gele courgette
12 stengels kaylan
1 bosui
4 tomaten
2 ons zeewier
1 limoen
1 kokosnoot (of stukjes kokosnoot bij groenteman of supermarkt kopen).
4 ons verse tonijn
2 scheuten uit een flesje kikkoman
5 druppels sesamolie
halve tl wasabi
olijfolie
1 rood pepertje
honing
zout en peper

De courgette en kaylan in stukken snijden en beetgaar koken, daarna heel even in wat ijswater laten staan. De kokosnoot kraken en schillen, in dunne reepjes snijden. Tomaten in vieren verdelen, zaadlijsten verwijderen en op keukenpapier laten uitlekken. Bosui in dunne ringetjes snijden. Tonijn mooi dun snijden.
Dressing, zie hieronder, er overheen.
In een kom een halve limoen uitpersen, 2 flinke scheuten kikkoman toevoegen, 5 druppels sesamolie, een halve theelepel wasabi, halve eetlepel honing. Het geheel mixen en daarna langzaam de olijfolie erdoorheen tikken. Meng alle ingrediënten in een schaal met wat dressing. Leg wat zeewier op het bord en daarop de salade. Wat fijngehakte pepertjes ernaast serveren en misschien nog wat peper en zout toevoegen.

** Wie is de chef? Op doordeweekse dagen om 19.00 uur op RTL5
 
*******************************************
Adverteren op De Leunstoel, exclusief en toch voordelig.
© 2009 Maeve van der Steen
powered by CJ2