archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Tropische tonijn Maeve van der Steen

0613BZ Tonijn
Wat een heerlijke onzinboeken worden er toch uitgegeven, nu heeft weer fotomodel Yfke Storm haar schoonheidsgeheimen prijsgegeven in: ‘Yfke’s Model Secrets’ en de eerste zin is: ‘Sprookjes worden waarheid’.
Ja hoor, alsof schoonheid niet van God gegeven is Yfke! Smaken verschillen gelukkig, maar jong en lang en slank en regelmatige gelaatstrekken worden over het algemeen zeer gewaardeerd en geen crème ter wereld kan ons aan die kwaliteiten helpen.
Schoonheid van binnenuit dan, kunnen we die bereiken door gezond voedsel? Volgens Yfke wel hoor, eet vooral fruit, groente, vis en noten en drink vooral veel water. En ga drie keer per week naar de sportschool. Ja ik weet het, natuurlijk, moeten we doen.

OK, van veel beweging krijg je een mooiere huid en een betere conditie. Maar mensen die al te enthousiast sporten krijgen van die gespierde bovenarmen en dat vind ik helemaal niet mooi. Ik hoop dat die Madonna-look snel uit de mode raakt.
Inderdaad, van veel drinken word je dik – hoewel ik ook magere gebruikers ken – en krijg je een rode kop, je haalt ze er zo uit op straat, de alcoholisten. En van roken krijg je een grauw uiterlijk en rimpels voor je tijd. Goed, dat doen we dus niet. En als je niet toevallig van jezelf enigszins getint bent, kan je het zonlicht beter mijden. Dat klinkt naar maar is het helemaal niet; in zuidelijke landen lekker in de schaduw gaan zitten en hier ook oppassen, en zeker niet gaan bakken.
Veel en vet eten en snoepen dat deden we allang niet meer toch? - dat kan je alleen doen als je jong bent en helemaal geen aanleg hebt om dik te worden. Wat kunnen we verder doen om zo beeldschoon mogelijk te worden, zonder naar de plastisch chirurg te gaan? Als je een vrouw bent: nooit zonder lippenstift de deur uitgaan, en als je een man bent: trek mooie schoenen aan. Voor beiden: trek je buik een beetje in!
Het zijn de kleine dingen die het doen.
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: Schep vreugde in het leven. Maak er iets van. Lach erom. Haal alle clichés maar uit de kast, ze zijn het enige antwoord op tanende of geheel afwezige schoonheid en andere misère. Ga stralend zitten achter je zelfgemaakte maaltijd, en je eventuele tafelgenoten gaan vanzelf ook stralen (en zo niet, hebben zij pech gehad). Maak vooral iets simpels want zwoegen, daar word je niet mooier van. Ik zeg Shirley Conran na: ‘Het leven is te kort om een champignon te vullen’.

Dus vandaag een fris, gezond gerecht uit het programma ‘Wie is de chef?’.
Ik heb het iets vereenvoudigd omdat ik niet zo goed met een kokosnoot kan omgaan, maar het resultaat is toch verbluffend lekker.
De kai-lan is te krijgen bij Surinaamse en Chinese winkels, het is familie van de boerenkool en ruikt een beetje als raapstelen.
 
Let op: in het volgende nummer is een verbeterde versie van dit recept te vinden!
Voor vier personen als voorgerecht:

200 gram tonijn, liefst half bevroren
halve bos ‘Chinese broccoli’ (kai-lan)
halve gele courgette
een rood pepertje, fijngehakt
theelepel wasabi – of twee theelepels mierikswortel
eetlepel oestersaus
snufje zout
eetlepel olie – hoeft dit keer geen olijfolie te zijn
een deciliter kokosmelk uit blik
wat druppels limoen

Snijd de tonijn in kleine stukjes, meng er de olie, de wasabi en limoensap en het snufje zout doorheen, en het fijngesneden pepertje.
Snijd de afgespoelde gele courgette in repen en bak ze even zachtjes in wat olie tot ze halfgaar zijn.
Was de kai-lan, haal van de onderkant een klein stukje af, snijd ‘m in stukken en kook die twee minuten.
Laat de groenten uitdruipen en afkoelen.
Meng de tonijn, de kokosmelk en de groente door elkaar en drapeer de salade op de borden. Van de mooie kleurtjes word je al vrolijk.

Een eenvoudig wit wijntje erbij natuurlijk, heb onlangs een heel goedkope, heerlijke witte Italiaan van de grillo druif bij Dirk van den Broek gevonden (dus niet bij de slijter) genaamd Codici. Echt een aanrader
Enjoy, and smile, dan word je vanzelf mooi!
 
**********************************


© 2009 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Tropische tonijn Maeve van der Steen
0613BZ Tonijn
Wat een heerlijke onzinboeken worden er toch uitgegeven, nu heeft weer fotomodel Yfke Storm haar schoonheidsgeheimen prijsgegeven in: ‘Yfke’s Model Secrets’ en de eerste zin is: ‘Sprookjes worden waarheid’.
Ja hoor, alsof schoonheid niet van God gegeven is Yfke! Smaken verschillen gelukkig, maar jong en lang en slank en regelmatige gelaatstrekken worden over het algemeen zeer gewaardeerd en geen crème ter wereld kan ons aan die kwaliteiten helpen.
Schoonheid van binnenuit dan, kunnen we die bereiken door gezond voedsel? Volgens Yfke wel hoor, eet vooral fruit, groente, vis en noten en drink vooral veel water. En ga drie keer per week naar de sportschool. Ja ik weet het, natuurlijk, moeten we doen.

OK, van veel beweging krijg je een mooiere huid en een betere conditie. Maar mensen die al te enthousiast sporten krijgen van die gespierde bovenarmen en dat vind ik helemaal niet mooi. Ik hoop dat die Madonna-look snel uit de mode raakt.
Inderdaad, van veel drinken word je dik – hoewel ik ook magere gebruikers ken – en krijg je een rode kop, je haalt ze er zo uit op straat, de alcoholisten. En van roken krijg je een grauw uiterlijk en rimpels voor je tijd. Goed, dat doen we dus niet. En als je niet toevallig van jezelf enigszins getint bent, kan je het zonlicht beter mijden. Dat klinkt naar maar is het helemaal niet; in zuidelijke landen lekker in de schaduw gaan zitten en hier ook oppassen, en zeker niet gaan bakken.
Veel en vet eten en snoepen dat deden we allang niet meer toch? - dat kan je alleen doen als je jong bent en helemaal geen aanleg hebt om dik te worden. Wat kunnen we verder doen om zo beeldschoon mogelijk te worden, zonder naar de plastisch chirurg te gaan? Als je een vrouw bent: nooit zonder lippenstift de deur uitgaan, en als je een man bent: trek mooie schoenen aan. Voor beiden: trek je buik een beetje in!
Het zijn de kleine dingen die het doen.
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: Schep vreugde in het leven. Maak er iets van. Lach erom. Haal alle clichés maar uit de kast, ze zijn het enige antwoord op tanende of geheel afwezige schoonheid en andere misère. Ga stralend zitten achter je zelfgemaakte maaltijd, en je eventuele tafelgenoten gaan vanzelf ook stralen (en zo niet, hebben zij pech gehad). Maak vooral iets simpels want zwoegen, daar word je niet mooier van. Ik zeg Shirley Conran na: ‘Het leven is te kort om een champignon te vullen’.

Dus vandaag een fris, gezond gerecht uit het programma ‘Wie is de chef?’.
Ik heb het iets vereenvoudigd omdat ik niet zo goed met een kokosnoot kan omgaan, maar het resultaat is toch verbluffend lekker.
De kai-lan is te krijgen bij Surinaamse en Chinese winkels, het is familie van de boerenkool en ruikt een beetje als raapstelen.
 
Let op: in het volgende nummer is een verbeterde versie van dit recept te vinden!
Voor vier personen als voorgerecht:

200 gram tonijn, liefst half bevroren
halve bos ‘Chinese broccoli’ (kai-lan)
halve gele courgette
een rood pepertje, fijngehakt
theelepel wasabi – of twee theelepels mierikswortel
eetlepel oestersaus
snufje zout
eetlepel olie – hoeft dit keer geen olijfolie te zijn
een deciliter kokosmelk uit blik
wat druppels limoen

Snijd de tonijn in kleine stukjes, meng er de olie, de wasabi en limoensap en het snufje zout doorheen, en het fijngesneden pepertje.
Snijd de afgespoelde gele courgette in repen en bak ze even zachtjes in wat olie tot ze halfgaar zijn.
Was de kai-lan, haal van de onderkant een klein stukje af, snijd ‘m in stukken en kook die twee minuten.
Laat de groenten uitdruipen en afkoelen.
Meng de tonijn, de kokosmelk en de groente door elkaar en drapeer de salade op de borden. Van de mooie kleurtjes word je al vrolijk.

Een eenvoudig wit wijntje erbij natuurlijk, heb onlangs een heel goedkope, heerlijke witte Italiaan van de grillo druif bij Dirk van den Broek gevonden (dus niet bij de slijter) genaamd Codici. Echt een aanrader
Enjoy, and smile, dan word je vanzelf mooi!
 
**********************************
© 2009 Maeve van der Steen
powered by CJ2