archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Kadootje op je bord Maeve van der Steen

0609BZ
De spellingscorrector is het er niet mee eens, maar ik vind ‘cadeautje’ een raar woord.
Pakketje op je bord zou je ook kunnen zeggen. In ieder geval is iets wat ‘en papilotte’ bereid is behalve feestelijk ook heel lekker, vooral als het vis is.
De grap is dat bij bereiding in een stuk folie of bakpapier de inhoud lekker sappig blijft. Het gevaar van gaar maken van een stukje vis is, dat het dreigt uit te drogen. Een hele vis behoudt zijn sappigheid door het vel en de graten, maar een fileetje, o jee, oppassen. In de oven blijft vis meestal wel smeuiig (bij pocheren loert het gevaar van een stug, vezelig resultaat), maar toch is het uitkijken geblazen, voor je het weet is de vis te gaar geworden.

Een gebakken visje met graat en vel, of een hele vis bereid in de oven of op de grill blijft te prefereren, maar als je eens een filet bereid, pak hem dan in.
Bakpapier vinden sommige mensen mooier maar ik vind aluminiumfolie prima.

Wist je trouwens dat alumuniumfolie het beste materiaal is om kaas mee in te pakken. Folie ademt een beetje, in tegenstelling tot plastic en dat gecoate papier waar kaas vaak in wordt verpakt; kaas blijft daarin te vochtig en dus klef, of droogt juist uit. Ik heb deze wijsheid van een kaasboer en heb ondervonden dat aluminiumfolie inderdaad het beste is. Ook om belegde boterhammen in te verpakken.

Terug naar ons kadootje.

Zet de oven op 200ºC.
Snijd het wit van een prei en een halve venkelknol in zeer dunne reepjes, kook ze een minuutje in een kopje visbouillon (van een blokje). Als de witte wijn al open is, een klein scheutje wijn erbij gooien.
Zet een schoteltje met een klont boter heel even in de opwarmende oven, smeer dan vier flinke stukken aluminiumfolie in met de zachte boter.
Schep de julienne-groente op de folie, leg er een stuk kabeljauw- of schelvisfilet bovenop en daarop een klontje boter, een dun schijfje citroen en een takje peterselie. Peper uit de molen, weinig zout en een snufje paprikapoeder voor de kleur erover, en het geheel bevochtigen met een anderhalve eetlepel van de visbouillon.
Folie goed dichtvouwen, de pakketjes in een ovenschaal leggen en 12 à 15 minuten in de oven laten garen. Zijn de filets wat dikker uitgevallen, dan moet je wel zeven minuten extra rekenen. Maak desnoods een pakketje tussendoor even open, het is jammer als de vis te gaar zou worden.
De pakketjes op warme borden leggen. Ernaast gebakken aardappeltjes of zilvervliesrijst, die voor het koken zachtjes is aangebakken in olie.
Een volgende keer in plaats van citroen en boter, een lepel zure room en een plakje katenspek op de vis leggen, heerlijk.
Eigenlijk kan je alle soorten vis zo bereiden, van tilapia tot tarbot, houd er alleen rekening mee dat sommige vissoorten een iets langere bereidingstijd vragen – zalm en zeeduivel bijvoorbeeld.
Simpel snel en lekker, wat wil je nog meer, ik lijk de Viva wel, of schrijft die tegenwoordig alleen nog maar over sex?
Vergeet niet een fijne witte wijn uit te zoeken, bij dit kadootje past wel een Beaujolais Blanc, helaas niet zo goedkoop, wel heel subtiel.

Tot slot wil ik mijn lezers graag deze lees- en kijktip kado doen:
50 van ’s werelds beste food blogs


© 2009 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Kadootje op je bord Maeve van der Steen
0609BZ
De spellingscorrector is het er niet mee eens, maar ik vind ‘cadeautje’ een raar woord.
Pakketje op je bord zou je ook kunnen zeggen. In ieder geval is iets wat ‘en papilotte’ bereid is behalve feestelijk ook heel lekker, vooral als het vis is.
De grap is dat bij bereiding in een stuk folie of bakpapier de inhoud lekker sappig blijft. Het gevaar van gaar maken van een stukje vis is, dat het dreigt uit te drogen. Een hele vis behoudt zijn sappigheid door het vel en de graten, maar een fileetje, o jee, oppassen. In de oven blijft vis meestal wel smeuiig (bij pocheren loert het gevaar van een stug, vezelig resultaat), maar toch is het uitkijken geblazen, voor je het weet is de vis te gaar geworden.

Een gebakken visje met graat en vel, of een hele vis bereid in de oven of op de grill blijft te prefereren, maar als je eens een filet bereid, pak hem dan in.
Bakpapier vinden sommige mensen mooier maar ik vind aluminiumfolie prima.

Wist je trouwens dat alumuniumfolie het beste materiaal is om kaas mee in te pakken. Folie ademt een beetje, in tegenstelling tot plastic en dat gecoate papier waar kaas vaak in wordt verpakt; kaas blijft daarin te vochtig en dus klef, of droogt juist uit. Ik heb deze wijsheid van een kaasboer en heb ondervonden dat aluminiumfolie inderdaad het beste is. Ook om belegde boterhammen in te verpakken.

Terug naar ons kadootje.

Zet de oven op 200ºC.
Snijd het wit van een prei en een halve venkelknol in zeer dunne reepjes, kook ze een minuutje in een kopje visbouillon (van een blokje). Als de witte wijn al open is, een klein scheutje wijn erbij gooien.
Zet een schoteltje met een klont boter heel even in de opwarmende oven, smeer dan vier flinke stukken aluminiumfolie in met de zachte boter.
Schep de julienne-groente op de folie, leg er een stuk kabeljauw- of schelvisfilet bovenop en daarop een klontje boter, een dun schijfje citroen en een takje peterselie. Peper uit de molen, weinig zout en een snufje paprikapoeder voor de kleur erover, en het geheel bevochtigen met een anderhalve eetlepel van de visbouillon.
Folie goed dichtvouwen, de pakketjes in een ovenschaal leggen en 12 à 15 minuten in de oven laten garen. Zijn de filets wat dikker uitgevallen, dan moet je wel zeven minuten extra rekenen. Maak desnoods een pakketje tussendoor even open, het is jammer als de vis te gaar zou worden.
De pakketjes op warme borden leggen. Ernaast gebakken aardappeltjes of zilvervliesrijst, die voor het koken zachtjes is aangebakken in olie.
Een volgende keer in plaats van citroen en boter, een lepel zure room en een plakje katenspek op de vis leggen, heerlijk.
Eigenlijk kan je alle soorten vis zo bereiden, van tilapia tot tarbot, houd er alleen rekening mee dat sommige vissoorten een iets langere bereidingstijd vragen – zalm en zeeduivel bijvoorbeeld.
Simpel snel en lekker, wat wil je nog meer, ik lijk de Viva wel, of schrijft die tegenwoordig alleen nog maar over sex?
Vergeet niet een fijne witte wijn uit te zoeken, bij dit kadootje past wel een Beaujolais Blanc, helaas niet zo goedkoop, wel heel subtiel.

Tot slot wil ik mijn lezers graag deze lees- en kijktip kado doen:
50 van ’s werelds beste food blogs
© 2009 Maeve van der Steen
powered by CJ2