archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Originale? Maeve van der Steen

Ja jongens, laten we de keuken vooral zuiver houden, zeggen die malle mensen van de Lega Nord. Weg met de kebabs en leve de pasta! Afgezien van het feit dat er elementen van vreemdelingenhaat of ten minste afkeer van ‘buitenlanders’ in deze kreten zitten, vond ik het in eerste instantie wel aardig dat de Italianen hun prachtige keuken willen verdedigen, zoals de Fransen volharden in hun strijd tegen de MacDonalds. Het stadsbeeld wordt bepaald niet mooier van een overmaat aan snackbars en felverlichte shoarmatentjes.
Pasta moet er gegeten worden in Italië, in restaurantjes met mooie stoelen en witte tafelkleden. Echte Toscaanse waar moet er bereid worden in Lucca. Toch?

Laten we eens beginnen met de pasta zelf.
Het is volkomen onduidelijk waar de sliertjes deegwaar zijn uitgevonden. In China? Heeft Marco Polo de noedels, of het recept, naar Italië gebracht? Dit verhaal wordt inmiddels door bijna niemand meer geloofd.
Hebben de oude Romeinen de spaghetti uitgevonden, en was Cicero echt zo dol op tagliatelle? Of waren de Etrusken de eerste pasta-eters, 3000 jaar geleden?
Volgens het Museo delle Paste Alimentari in Rome werd er 5000 jaar geleden al pasta gegeten, maar deze bron is wat onbetrouwbaar aangezien de eigenaar de pastafabriek is.

In ieder geval werd in Napels in de 17e eeuw vermicelli met de hand gegeten met een beetje kaas erover. Pas later kwam de tomatensaus (uitheems want uit Amerika!) en werd er inmiddels met een vork gegeten
In het noorden van Italië, o.a.Toscane dus, kwam de pasta veel later op het menu. En weet die meneer uit Lucca wel dat talloze ‘Italiaanse’ producten uit Azië en Afrika komen, zoals citroenen en sinaasappels? En aubergines en spinazie; eigenlijk bijna alle groenten die wij Europeanen eten?

Flauwekul dus om welke keuken dan ook ‘zuiver’ te houden, lekker eten krijg je juist door je te laten beïnvloeden door allerhande exotica.
Toegegeven, het is wel opmerkelijk dat een meisje van Turkse afkomst in antwoord op de vraag: wat vind jij nou van Hollands eten, welk gerecht vind je het lekkerst? ‘Pizza!’0608BZ Sarde antwoordt.
Want inderdaad, jonge mensen eten eerder pizza en pasta en frites dan aardappeltjes met jus. Krijg ik toch de neiging om ze een goede erwtensoep voor te zetten.

Maar eerst even Umberto Bossi pesten, en een Siciliaans gerecht klaarmaken, want in Lombardije vinden ze Siciliaanse schotels al uit den boze, omdat ze van oorsprong Arabisch zijn.

Sarde a beccafico (de versie uit Palermo)

kilo verse of bevroren sardines, niet te klein
150 gram broodkruim
blikje ansjovis
peterselie
handje rozijnen, handje pijnboompitten
eetlepel suiker
sap van 1 citroen
rasp van halve citroen (niet authentiek, zelf bedacht!)
eetlepel olijfolie
versgemalen peper
6 blaadjes laurier

Oven aanzetten op 190º C.
Sardines ontdoen van ingewanden en kop, openklappen.
Broodkruim bakken in de olijfolie.
Ansjovis en peterselie fijnhakken en mengen met het citroensap, de citroenrasp, de suiker, rozijnen, pijnboompitten, peper en tweederde van het broodkruim.
De sardines vullen met het mengsel (daarom moeten ze ook een beetje groot zijn, anders wordt het een enorm gepriegel) en in een ingevette ovenschaal leggen, een beetje elegant graag.
Tussen de visjes netjes hier en daar een laurierblaadje steken.
Rest van het broodruim erover strooien. In de voorverwarmde oven zetten en in 25 minuten gaar laten worden.

Siciliaans wit wijntje erbij, maar een witte Australische, van lekker ver weg, zal er zeker ook heerlijk bij smaken.
 
**********************************
‘Springveren, het beste uit de leunstoel,’ is te koop.
Luister op die site naar ‘De mannenpil,’ een van de bijdragen,
voorgelezen door Maeve van der Steen.
Of ga naar de boekhandel, ISBN 978 90 5972 195 1


© 2009 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Originale? Maeve van der Steen
Ja jongens, laten we de keuken vooral zuiver houden, zeggen die malle mensen van de Lega Nord. Weg met de kebabs en leve de pasta! Afgezien van het feit dat er elementen van vreemdelingenhaat of ten minste afkeer van ‘buitenlanders’ in deze kreten zitten, vond ik het in eerste instantie wel aardig dat de Italianen hun prachtige keuken willen verdedigen, zoals de Fransen volharden in hun strijd tegen de MacDonalds. Het stadsbeeld wordt bepaald niet mooier van een overmaat aan snackbars en felverlichte shoarmatentjes.
Pasta moet er gegeten worden in Italië, in restaurantjes met mooie stoelen en witte tafelkleden. Echte Toscaanse waar moet er bereid worden in Lucca. Toch?

Laten we eens beginnen met de pasta zelf.
Het is volkomen onduidelijk waar de sliertjes deegwaar zijn uitgevonden. In China? Heeft Marco Polo de noedels, of het recept, naar Italië gebracht? Dit verhaal wordt inmiddels door bijna niemand meer geloofd.
Hebben de oude Romeinen de spaghetti uitgevonden, en was Cicero echt zo dol op tagliatelle? Of waren de Etrusken de eerste pasta-eters, 3000 jaar geleden?
Volgens het Museo delle Paste Alimentari in Rome werd er 5000 jaar geleden al pasta gegeten, maar deze bron is wat onbetrouwbaar aangezien de eigenaar de pastafabriek is.

In ieder geval werd in Napels in de 17e eeuw vermicelli met de hand gegeten met een beetje kaas erover. Pas later kwam de tomatensaus (uitheems want uit Amerika!) en werd er inmiddels met een vork gegeten
In het noorden van Italië, o.a.Toscane dus, kwam de pasta veel later op het menu. En weet die meneer uit Lucca wel dat talloze ‘Italiaanse’ producten uit Azië en Afrika komen, zoals citroenen en sinaasappels? En aubergines en spinazie; eigenlijk bijna alle groenten die wij Europeanen eten?

Flauwekul dus om welke keuken dan ook ‘zuiver’ te houden, lekker eten krijg je juist door je te laten beïnvloeden door allerhande exotica.
Toegegeven, het is wel opmerkelijk dat een meisje van Turkse afkomst in antwoord op de vraag: wat vind jij nou van Hollands eten, welk gerecht vind je het lekkerst? ‘Pizza!’0608BZ Sarde antwoordt.
Want inderdaad, jonge mensen eten eerder pizza en pasta en frites dan aardappeltjes met jus. Krijg ik toch de neiging om ze een goede erwtensoep voor te zetten.

Maar eerst even Umberto Bossi pesten, en een Siciliaans gerecht klaarmaken, want in Lombardije vinden ze Siciliaanse schotels al uit den boze, omdat ze van oorsprong Arabisch zijn.

Sarde a beccafico (de versie uit Palermo)

kilo verse of bevroren sardines, niet te klein
150 gram broodkruim
blikje ansjovis
peterselie
handje rozijnen, handje pijnboompitten
eetlepel suiker
sap van 1 citroen
rasp van halve citroen (niet authentiek, zelf bedacht!)
eetlepel olijfolie
versgemalen peper
6 blaadjes laurier

Oven aanzetten op 190º C.
Sardines ontdoen van ingewanden en kop, openklappen.
Broodkruim bakken in de olijfolie.
Ansjovis en peterselie fijnhakken en mengen met het citroensap, de citroenrasp, de suiker, rozijnen, pijnboompitten, peper en tweederde van het broodkruim.
De sardines vullen met het mengsel (daarom moeten ze ook een beetje groot zijn, anders wordt het een enorm gepriegel) en in een ingevette ovenschaal leggen, een beetje elegant graag.
Tussen de visjes netjes hier en daar een laurierblaadje steken.
Rest van het broodruim erover strooien. In de voorverwarmde oven zetten en in 25 minuten gaar laten worden.

Siciliaans wit wijntje erbij, maar een witte Australische, van lekker ver weg, zal er zeker ook heerlijk bij smaken.
 
**********************************
‘Springveren, het beste uit de leunstoel,’ is te koop.
Luister op die site naar ‘De mannenpil,’ een van de bijdragen,
voorgelezen door Maeve van der Steen.
Of ga naar de boekhandel, ISBN 978 90 5972 195 1
© 2009 Maeve van der Steen
powered by CJ2