archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Help, crisis! Maeve van der Steen

0601BZ Peenenuien
Als er bezuinigd moet worden, zoals misschien nu wel (als ik het goed begrepen heb tenminste) doe je dat al gauw op voedsel. Om de eenvoudige reden dat je iedere dag moet eten. Je kunt rustig een half jaar geen nieuwe schoenen kopen, maar een paar weken lang niet naar de winkel voor verse waar, dat gaat niet lukken.
Mijn diepvries is heel geduldig en zit vol met allerlei soorten brood, worstjes, pakken Iglo groenten en chocolade-ijs, maar je hebt toch iedere paar dagen weer verse melk, yoghurt, eieren en tomaten nodig. Bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk omdat je het zo direct merkt wat je in de supermarkt uitgeeft, in tegenstelling tot de abstracte uitgave per creditcard voor die nieuwe schoenen, neig je ertoe toch maar een flesje wijn van €  4,50 te kopen in plaats van die begeerde Crozes Hermitage van € 7,50.
Om doodleuk de volgende dag in een duur restaurant zonder blikken of blozen een glas witte Bourgogne van € 7,- te bestellen. Want als er iets is dat niets met logica te maken heeft is het wel geld uitgeven.

Volgens Karel van het Reve zijn er twee groepen mensen, zij die graag geld uitgeven en zij die het liefst zo min mogelijk geld uitgeven, hijzelf behoorde tot de tweede categorie. (Hij zei ook: als je geld niet belangrijk vindt, zal je nooit rijk worden.)
De meeste mensen zijn nogal selectief in waar ze hun geld aan spenderen. Meer dan eens was ik te gast bij bezitters van gigantische huizen, met een landgoed zo groot als een voetbalveld, die uitsluitend het aller-goedkoopste bier (gelukkig lekker bier) en de aller-goedkoopste whisky (niet te drinken) in huis hadden. Wat gaat er door zo’n rijk mens heen als hij in de supermarkt staat? Ha, de aller-goedkoopste whisky is in de aanbieding, nu slechts € 9,50, aanschaffen dus? Als ik een groot huis had en een flinke hoeveelheid geld zou ik een wijnkelder aanleggen die in geen mensenleven op zou gaan.

Wat zou het kosten om het zwembad schoon te houden, het gras te laten maaien?
En dan heb ik het over aardige mensen hoor, geen nare patjepeeërs.
Dan zeggen ze: zo zijn ze rijk geworden, die lui, door zuinig te zijn maar daar geloof ik niets van, de mensen bij wie ik op visite was waren respectievelijk rijk door: een erfenis, een buitensporig hoog salaris en zaken doen.
Al zit ik heel wat slechter in mijn slappe was dan een paar jaar geleden, lekker eten en drinken kan altijd, het enige dat je nodig hebt is liefde en aandacht.

En respect voor de klassieken. Zoals hutspot, niet mijn favoriete stamppot, maar lekker voor af en toe, heerlijk bij een gebraden wild eendje – zie mijn recept in Jrg 3, Nr 5.
Of gewoon: Hutspot met klapstuk.
Klapstuk is rundvlees van de borst, hoewel niet meer zo gangbaar, nog steeds te krijgen.

400 gram klapstuk
kilo aardappels
750 gram winterwortel
pond uien
klont boter
laurierblaadje, peperkorrels
voor de garnering:
mierikswortel
half bakje zure room
mosterd
augurkjes

Leg de klapstuk in een laag water met een klein lepeltje zout, laurierblaadje en een paar peperkorrels. Laat zachtjes aan de kook komen, laat twee uur heel zachtjes koken. In de snelkookpan kan ook, dan is een half uur voldoende.
Schil de aardappels, maak de uien en wortelen schoon, snijd ze in stukken.
Haal het vlees uit de bouillon en doe de aardappels, uien en wortels erin. Leg het vlees er bovenop.
Laat een half uur koken (als je aardappels en groente apart kookt, worden ze sneller gaar).
Vlees er weer uithalen, bouillon afgieten in een maatkan,
aardappels en groente stampen, vooral niet te lang, het moet niet egaal worden, dan een flinke scheut bouillon, en de boter erdoorheen roeren.
De klapstuk in plakken snijden en serveren met augurkjes, mosterd en, om er een Weense touch aan te geven:
een eetlepel mierikswortel, versgeraspt of uit een potje, gemengd met de zure room.

Een eenvoudige Undurraga van de Carmenèredruif erbij.

En, crisis of geen crisis, zorg dat je altijd ‘een flesje prik’, zoals Karels broer Gerard schuimwijn noemde, in huis hebt. Je weet maar nooit wat er binnenkort te vieren valt.
Cremant de Loire of een Cava kan net zo lekker zijn als de vaak helaas wat dure champagne.
 
*******************************
Lucia Jonkhoff is ontwerper en tekenaar.
Informatie op www.latsiko.nl .


© 2008 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Help, crisis! Maeve van der Steen
0601BZ Peenenuien
Als er bezuinigd moet worden, zoals misschien nu wel (als ik het goed begrepen heb tenminste) doe je dat al gauw op voedsel. Om de eenvoudige reden dat je iedere dag moet eten. Je kunt rustig een half jaar geen nieuwe schoenen kopen, maar een paar weken lang niet naar de winkel voor verse waar, dat gaat niet lukken.
Mijn diepvries is heel geduldig en zit vol met allerlei soorten brood, worstjes, pakken Iglo groenten en chocolade-ijs, maar je hebt toch iedere paar dagen weer verse melk, yoghurt, eieren en tomaten nodig. Bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk omdat je het zo direct merkt wat je in de supermarkt uitgeeft, in tegenstelling tot de abstracte uitgave per creditcard voor die nieuwe schoenen, neig je ertoe toch maar een flesje wijn van €  4,50 te kopen in plaats van die begeerde Crozes Hermitage van € 7,50.
Om doodleuk de volgende dag in een duur restaurant zonder blikken of blozen een glas witte Bourgogne van € 7,- te bestellen. Want als er iets is dat niets met logica te maken heeft is het wel geld uitgeven.

Volgens Karel van het Reve zijn er twee groepen mensen, zij die graag geld uitgeven en zij die het liefst zo min mogelijk geld uitgeven, hijzelf behoorde tot de tweede categorie. (Hij zei ook: als je geld niet belangrijk vindt, zal je nooit rijk worden.)
De meeste mensen zijn nogal selectief in waar ze hun geld aan spenderen. Meer dan eens was ik te gast bij bezitters van gigantische huizen, met een landgoed zo groot als een voetbalveld, die uitsluitend het aller-goedkoopste bier (gelukkig lekker bier) en de aller-goedkoopste whisky (niet te drinken) in huis hadden. Wat gaat er door zo’n rijk mens heen als hij in de supermarkt staat? Ha, de aller-goedkoopste whisky is in de aanbieding, nu slechts € 9,50, aanschaffen dus? Als ik een groot huis had en een flinke hoeveelheid geld zou ik een wijnkelder aanleggen die in geen mensenleven op zou gaan.

Wat zou het kosten om het zwembad schoon te houden, het gras te laten maaien?
En dan heb ik het over aardige mensen hoor, geen nare patjepeeërs.
Dan zeggen ze: zo zijn ze rijk geworden, die lui, door zuinig te zijn maar daar geloof ik niets van, de mensen bij wie ik op visite was waren respectievelijk rijk door: een erfenis, een buitensporig hoog salaris en zaken doen.
Al zit ik heel wat slechter in mijn slappe was dan een paar jaar geleden, lekker eten en drinken kan altijd, het enige dat je nodig hebt is liefde en aandacht.

En respect voor de klassieken. Zoals hutspot, niet mijn favoriete stamppot, maar lekker voor af en toe, heerlijk bij een gebraden wild eendje – zie mijn recept in Jrg 3, Nr 5.
Of gewoon: Hutspot met klapstuk.
Klapstuk is rundvlees van de borst, hoewel niet meer zo gangbaar, nog steeds te krijgen.

400 gram klapstuk
kilo aardappels
750 gram winterwortel
pond uien
klont boter
laurierblaadje, peperkorrels
voor de garnering:
mierikswortel
half bakje zure room
mosterd
augurkjes

Leg de klapstuk in een laag water met een klein lepeltje zout, laurierblaadje en een paar peperkorrels. Laat zachtjes aan de kook komen, laat twee uur heel zachtjes koken. In de snelkookpan kan ook, dan is een half uur voldoende.
Schil de aardappels, maak de uien en wortelen schoon, snijd ze in stukken.
Haal het vlees uit de bouillon en doe de aardappels, uien en wortels erin. Leg het vlees er bovenop.
Laat een half uur koken (als je aardappels en groente apart kookt, worden ze sneller gaar).
Vlees er weer uithalen, bouillon afgieten in een maatkan,
aardappels en groente stampen, vooral niet te lang, het moet niet egaal worden, dan een flinke scheut bouillon, en de boter erdoorheen roeren.
De klapstuk in plakken snijden en serveren met augurkjes, mosterd en, om er een Weense touch aan te geven:
een eetlepel mierikswortel, versgeraspt of uit een potje, gemengd met de zure room.

Een eenvoudige Undurraga van de Carmenèredruif erbij.

En, crisis of geen crisis, zorg dat je altijd ‘een flesje prik’, zoals Karels broer Gerard schuimwijn noemde, in huis hebt. Je weet maar nooit wat er binnenkort te vieren valt.
Cremant de Loire of een Cava kan net zo lekker zijn als de vaak helaas wat dure champagne.
 
*******************************
Lucia Jonkhoff is ontwerper en tekenaar.
Informatie op www.latsiko.nl .
© 2008 Maeve van der Steen
powered by CJ2