archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Herman rules! Maeve van der Steen

0519BZ Truthfood
Het is weer druk op de buis met programma’s over koken, eten en drinken. En met programma’s over hoe eten en drinken je gezondheid beïnvloeden. In de week van de smaak bijvoorbeeld zond de NPS een serie BBC programma’s uit: The Truth About Food. Iedere aflevering een ander onderwerp, van ‘hoe krijgen we kinderen zover dat ze groente gaan eten’ via ‘hoe verhoog ik mijn sportprestaties’ tot ‘wat kan ik tegen vergeetachtigheid op latere leeftijd doen’. Al kijkende naar dit programma zou je bijna denken dat overal een eetbare oplossing voor is; felgele en donkergroene groentes kunnen zelfs de ontwikkeling van maculadegeneratie (een oogziekte) vertragen.
 
We konden lekker griezelen bij mensen die sapkuren doen – helpt helemaal nergens tegen – en voor de zoveelste keer te horen krijgen dat dikke mensen heus minder moeten gaan eten.
Toch een paar dingen geleerd die echt nieuw voor me waren, namelijk dat het dagelijks eten van ‘berries’ bessen dus, maar daar horen ook bramen, frambozen en aardbeien bij, bevorderlijk is voor een goed geheugen. En grote hoeveelheden tomaten helpen tegen gevoeligheid voor de zon, bij mensen met een lichte huid. Als je meer wilt weten over hoe je mooier en jonger kunt blijven, kijk op:


Maar deze rubriek gaat over genieten, dus we gaan nu over op eten dat vooral lekker is. Daarvoor moeten we bij Herman den Blijker zijn. Deze man heeft zo’n apart hoofd, daar moet je wel naar kijken, en zijn manier van praten dwingt je tot luisteren (al is het alleen maar omdat zijn Rotterdamse gemompel soms moeilijk te verstaan is).
Herman houdt hartstochtelijk van ‘goed voer’ of ‘een lekker happie’ en is wars van prefab rotzooi. Hoe hij het klaarspeelt om op een commerciële zender uitsluitend met verse producten te werken, is me een raadsel. Misschien komt het doordat de sponsors tot nu toe van het ‘nonfood’ soort zijn, zoals bijvoorbeeld De Holland-Amerika Lijn.
 
Na vele series met Den Blijker in de hoofdrol, over het zoeken naar de ideale chefkok, het beste restaurant en het redden van bijna failliete restaurants, kregen we ‘Herrie in het Hotel’. Een noodlijdend hotel moest van de ondergang gered worden. Deze klus klaarde Herman samen met Willem Reiners, voorheen van ‘The Grand’. Een prachtig duo, de bolle Herman en de precieuze tengere Willem, die op zeker moment zelf de gordijnen ging zitten naaien want hij ging over de inrichting en Herman natuurlijk over de keuken. En wat kookt Herman dan zoal, en wat leert hij zijn chefs in de dop?
Er komen veel vissen, mosselen, coquilles, kreeft en aanverwante zaken voorbij – hij heeft dan ook het visrestaurant Las Palmas in Rotterdam. En hoezeer hij ook de nadruk legt op verse waar en geen al te ingewikkelde poespas, hij gaat wel uit van een keuken met alles erop en eraan en een grote pan visfond sudderend op ‘de kachel’. Voor de eenvoudige hobbykok een niet altijd vanzelfsprekende situatie.
 
Over hobbykoks gesproken, daarover gaat de nu lopende serie ‘Herrie aan de Horizon’, een afvalrace à la Idols dus daar zijn we de hele winter zoet mee. Zijn kookboeken vind ik niet zo toegankelijk, maar om toch in Hermans zeevoedselsfeer te blijven, vandaag een mosselrecept van Rick Stein, een andere televisiefavoriet van mij. Eenvoudig en verrukkelijk, echt iets voor de nazomer –eufemisme voor herfst.
Linguine zijn een soort vierkante spaghetti, je kan eerlijk gezegd ook gewoon spaghetti nemen. Als er sprake is van kleine eters, wat minder pasta nemen.

Mosselen met linguine
kilo mosselen
350 gram linguine (of spaghetti)
halve deciliter olijfolie
4 tenen knoflook in dunne plakjes
halve Spaanse peper, fijngesneden
kopje grofgesneden peterselie
half glas witte wijn

Mosselen goed wassen en geopende exemplaren een flinke tik geven, als ze niet onmiddellijk sluiten, weggooien. Doe de mosselen in een vergiet.

Grote pan water opzetten, als het water kookt, schepje zout erin, roeren, dan de pasta erin. Ongeveer 5 minuten laten koken.
Intussen de olijfolie in een koekenpannetje opwarmen en de knoflook en peper toevoegen, roeren, het mag niet echt bakken. Van het vuur halen.
De pasta door een vergiet gooien, de pan weer op het vuur zetten en de witte wijn erin gieten. Daarna de mosselen en daarbovenop de pasta.
Deksel op de pan en een paar minuten laten koken, af en toe husselen.
Als de mosselen allemaal open zijn, de inhoud van het pannetje met de olie, knoflook, peper toevoegen, en ten slotte de peterselie, dan nog even laten uitdampen.
De pasta moet nu natuurlijk gaar zijn, zoniet, nog even laten gaan.

Het is een recept dat totaal niet bewerkelijk is maar je moet de laatste minuten wel even energiek werken en goed opletten. Dus zorgen dat er niemand aan je kop komt zeuren en de telefoon lekker laten rinkelen. En blij zijn dat Gordon Ramsey niet naast je staat te schreeuwen.

Warme borden op tafel en warm stokbrood, en een fles Vernaccia di San Gimignano of Pinot Grigio, zegt Rick. Volgens mij past iedere goede witte wijn bij dit geurige gerecht, behalve een Elzasser, Elzassers zijn tegenwoordig te zoet voor bij de maaltijd. Daarna op de bank genieten van een kookprogramma met mooie vergezichten, of de harde waarheid onder ogen zien bij ‘Keuringsdienst van Waarde’.
 
***********************************************
‘Springveren, het beste uit de leunstoel,’ is te koop.
Luister op die site naar ‘De mannenpil,’ een van de bijdragen,
voorgelezen door Maeve van der Steen.
Of ga naar de boekhandel, ISBN 978 90 5972 195 1 .



© 2008 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Herman rules! Maeve van der Steen
0519BZ Truthfood
Het is weer druk op de buis met programma’s over koken, eten en drinken. En met programma’s over hoe eten en drinken je gezondheid beïnvloeden. In de week van de smaak bijvoorbeeld zond de NPS een serie BBC programma’s uit: The Truth About Food. Iedere aflevering een ander onderwerp, van ‘hoe krijgen we kinderen zover dat ze groente gaan eten’ via ‘hoe verhoog ik mijn sportprestaties’ tot ‘wat kan ik tegen vergeetachtigheid op latere leeftijd doen’. Al kijkende naar dit programma zou je bijna denken dat overal een eetbare oplossing voor is; felgele en donkergroene groentes kunnen zelfs de ontwikkeling van maculadegeneratie (een oogziekte) vertragen.
 
We konden lekker griezelen bij mensen die sapkuren doen – helpt helemaal nergens tegen – en voor de zoveelste keer te horen krijgen dat dikke mensen heus minder moeten gaan eten.
Toch een paar dingen geleerd die echt nieuw voor me waren, namelijk dat het dagelijks eten van ‘berries’ bessen dus, maar daar horen ook bramen, frambozen en aardbeien bij, bevorderlijk is voor een goed geheugen. En grote hoeveelheden tomaten helpen tegen gevoeligheid voor de zon, bij mensen met een lichte huid. Als je meer wilt weten over hoe je mooier en jonger kunt blijven, kijk op:


Maar deze rubriek gaat over genieten, dus we gaan nu over op eten dat vooral lekker is. Daarvoor moeten we bij Herman den Blijker zijn. Deze man heeft zo’n apart hoofd, daar moet je wel naar kijken, en zijn manier van praten dwingt je tot luisteren (al is het alleen maar omdat zijn Rotterdamse gemompel soms moeilijk te verstaan is).
Herman houdt hartstochtelijk van ‘goed voer’ of ‘een lekker happie’ en is wars van prefab rotzooi. Hoe hij het klaarspeelt om op een commerciële zender uitsluitend met verse producten te werken, is me een raadsel. Misschien komt het doordat de sponsors tot nu toe van het ‘nonfood’ soort zijn, zoals bijvoorbeeld De Holland-Amerika Lijn.
 
Na vele series met Den Blijker in de hoofdrol, over het zoeken naar de ideale chefkok, het beste restaurant en het redden van bijna failliete restaurants, kregen we ‘Herrie in het Hotel’. Een noodlijdend hotel moest van de ondergang gered worden. Deze klus klaarde Herman samen met Willem Reiners, voorheen van ‘The Grand’. Een prachtig duo, de bolle Herman en de precieuze tengere Willem, die op zeker moment zelf de gordijnen ging zitten naaien want hij ging over de inrichting en Herman natuurlijk over de keuken. En wat kookt Herman dan zoal, en wat leert hij zijn chefs in de dop?
Er komen veel vissen, mosselen, coquilles, kreeft en aanverwante zaken voorbij – hij heeft dan ook het visrestaurant Las Palmas in Rotterdam. En hoezeer hij ook de nadruk legt op verse waar en geen al te ingewikkelde poespas, hij gaat wel uit van een keuken met alles erop en eraan en een grote pan visfond sudderend op ‘de kachel’. Voor de eenvoudige hobbykok een niet altijd vanzelfsprekende situatie.
 
Over hobbykoks gesproken, daarover gaat de nu lopende serie ‘Herrie aan de Horizon’, een afvalrace à la Idols dus daar zijn we de hele winter zoet mee. Zijn kookboeken vind ik niet zo toegankelijk, maar om toch in Hermans zeevoedselsfeer te blijven, vandaag een mosselrecept van Rick Stein, een andere televisiefavoriet van mij. Eenvoudig en verrukkelijk, echt iets voor de nazomer –eufemisme voor herfst.
Linguine zijn een soort vierkante spaghetti, je kan eerlijk gezegd ook gewoon spaghetti nemen. Als er sprake is van kleine eters, wat minder pasta nemen.

Mosselen met linguine
kilo mosselen
350 gram linguine (of spaghetti)
halve deciliter olijfolie
4 tenen knoflook in dunne plakjes
halve Spaanse peper, fijngesneden
kopje grofgesneden peterselie
half glas witte wijn

Mosselen goed wassen en geopende exemplaren een flinke tik geven, als ze niet onmiddellijk sluiten, weggooien. Doe de mosselen in een vergiet.

Grote pan water opzetten, als het water kookt, schepje zout erin, roeren, dan de pasta erin. Ongeveer 5 minuten laten koken.
Intussen de olijfolie in een koekenpannetje opwarmen en de knoflook en peper toevoegen, roeren, het mag niet echt bakken. Van het vuur halen.
De pasta door een vergiet gooien, de pan weer op het vuur zetten en de witte wijn erin gieten. Daarna de mosselen en daarbovenop de pasta.
Deksel op de pan en een paar minuten laten koken, af en toe husselen.
Als de mosselen allemaal open zijn, de inhoud van het pannetje met de olie, knoflook, peper toevoegen, en ten slotte de peterselie, dan nog even laten uitdampen.
De pasta moet nu natuurlijk gaar zijn, zoniet, nog even laten gaan.

Het is een recept dat totaal niet bewerkelijk is maar je moet de laatste minuten wel even energiek werken en goed opletten. Dus zorgen dat er niemand aan je kop komt zeuren en de telefoon lekker laten rinkelen. En blij zijn dat Gordon Ramsey niet naast je staat te schreeuwen.

Warme borden op tafel en warm stokbrood, en een fles Vernaccia di San Gimignano of Pinot Grigio, zegt Rick. Volgens mij past iedere goede witte wijn bij dit geurige gerecht, behalve een Elzasser, Elzassers zijn tegenwoordig te zoet voor bij de maaltijd. Daarna op de bank genieten van een kookprogramma met mooie vergezichten, of de harde waarheid onder ogen zien bij ‘Keuringsdienst van Waarde’.
 
***********************************************
‘Springveren, het beste uit de leunstoel,’ is te koop.
Luister op die site naar ‘De mannenpil,’ een van de bijdragen,
voorgelezen door Maeve van der Steen.
Of ga naar de boekhandel, ISBN 978 90 5972 195 1 .

© 2008 Maeve van der Steen
powered by CJ2