archiefvorig nr.lopend nr.

Bezigheden > Koken delen printen terug
Noorderzon Maeve van der Steen

0505BZ Koken
‘Naar Zweden met vakantie? Ik denk er niet aan, de overkant van het IJ is me al te noordelijk!’ placht de oude Lucas van der Land, politicoloog te Amsterdam, te zeggen. Je ging naar Frankrijk, waar de zon scheen en de wijn goedkoop was. Mij heeft het noorden ook nooit getrokken, waarom zou je ergens heen gaan waar je de kans loopt dat het nog kouder is dan hier?
Eeuwig zingen de bossen en hoe helder is het fjord, maar zo’n Noorwegen waar je nooit een mens tegenkomt en het eten onbetaalbaar en ook nog eens niet lekker is?! Ik bekijk het wel in een mooi televisieprogramma zoals ‘Rail Away’.

Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is de periode rond midzomernacht in het noorden. In Zweden zijn de nachten dan heel kort, in Finland schemert het alleen nog maar een beetje en in Lapland gaat zelfs wekenlang de zon helemaal niet onder. Zou je dan heel vrolijk worden of gek van slapeloosheid? Het ijshotel in het noorden van Zweden, slechts korte tijd in de winter open, zou ik ook wel eens willen zien, maar dat zijn typisch dingen die je nooit gaat doen. Zoiets moet op je pad komen, iemand moet eens zeggen: ‘ga je deze zomer met ons mee midzomernacht vieren?’ of: ‘ik heb bij de giroloterij een weekend in het ijshotel gewonnen, ga je mee?’ Kortom, ik zie het mezelf niet zo gauw boeken.

Ik ben één keer in Kopenhagen geweest om een serie tekenfilmpjes na te synchroniseren –in het Nederlands hoor, weet ook niet waarom dat in Denemarken moest. Het was winter en het werk was vreselijk. In tegenstelling tot de meeste collega acteurs die het nasynchroniseren van tekenfilms ‘enig’ vinden, had ik er de grootste moeite mee. Het moest allemaal absurd snel want het was een low-budget productie, waarschijnlijk lagen de video’s een paar weken later voor een paar euro bij het Kruidvat. Hopelijk zonder mijn naam erop.
En hoe was het eten? Dat viel alleszins mee, om te beginnen smaakten de kleine glaasjes Aquavit en de grote glazen bier heerlijk, en de haring en andere ingemaakte visjes waren prima. Heel jammer dat ik geen echte klipvis heb gegeten, een soort stokvis, maar daar waren speciale restaurants voor en door tijdgebrek ben ik daar niet terecht gekomen.

Ik schaam me nu al een beetje dat ik, als inleiding voor een Zweeds recept, heel Scandinavië plus Denemarken op een hoop gooi alleen omdat ze noordelijker dan het IJ liggen. Ik lijk wel zo’n Amerikaan die denkt dat Nederland in Duitsland ligt of Jantje Smit die het gek vindt dat hij in China nergens saté kan krijgen.
De volgende heerlijke aardappelschotel moet eigenlijk gemaakt worden met speciale Zweedse ansjovis, verkrijgbaar bij Ikea natuurlijk, maar ik heb dat eerlijk gezegd nooit geprobeerd, gewone mediterrane ansjovisjes zijn prima.

Janssons Frestelse (Jansson’s verleiding)

8 middelgrote aardappelen
2 uien
2 blikjes ansjovis
achtste liter slagroom, vermengd met glas melk
versgemalen peper, klont boter
paneermeel of broodkruim.

Zet de oven op 220ºC.
Schil de aardappels, spoel ze af en snijd ze in reepjes, iets dikker dan lucifers. Droog ze in een theedoek. Snijd de uien fijn en bak ze zachtjes in de boter. Snijd de ansjovissen in stukjes. Beboter een vrij platte, vuurvaste schaal en leg hierin de ansjovis, uien en aardappels en peper om en om, bovenop moet aardappel zijn. Begiet het met de helft van het melkroommengsel en de olie van de ansjovis. Zet de schaal middenin de oven.
Na een kwartier de oven wat lager zetten, weer een half uur later de rest van de melk en room toevoegen en de paneermeel of, beter nog, het broodkruim.
De hele baktijd is ruim een uur, houd de boel wel af en toe in de gaten, de aardappeltjes mogen niet na een half uur al te bruin zijn, als dat dreigt, de oven lager zetten en een stuk folie bovenop leggen.

Een bescheiden eter neemt wat sla erbij en heeft dan een heerlijke dagschotel, de meeste vegetariërs zullen geen bezwaar maken.
Bij een diner kan Jansson’s Verleiding heerlijk zijn bij een stukje gegrilde zalm of een plak gebraden rosbief met mierikswortel.
Misschien is een Zweedse kerst dit jaar een idee?
Heerlijke dagen toegewenst met lekker noordelijk of zuidelijk eten, goed gezelschap en ruim Bordeaux en Bubbels!
 
***************************************************
Het moest een keer gebeuren: de leunstoel in een liedje.
‘Leunstoelshit’ is te beluisteren op: www.myspace.com/bushmeister


© 2007 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Noorderzon Maeve van der Steen
0505BZ Koken
‘Naar Zweden met vakantie? Ik denk er niet aan, de overkant van het IJ is me al te noordelijk!’ placht de oude Lucas van der Land, politicoloog te Amsterdam, te zeggen. Je ging naar Frankrijk, waar de zon scheen en de wijn goedkoop was. Mij heeft het noorden ook nooit getrokken, waarom zou je ergens heen gaan waar je de kans loopt dat het nog kouder is dan hier?
Eeuwig zingen de bossen en hoe helder is het fjord, maar zo’n Noorwegen waar je nooit een mens tegenkomt en het eten onbetaalbaar en ook nog eens niet lekker is?! Ik bekijk het wel in een mooi televisieprogramma zoals ‘Rail Away’.

Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is de periode rond midzomernacht in het noorden. In Zweden zijn de nachten dan heel kort, in Finland schemert het alleen nog maar een beetje en in Lapland gaat zelfs wekenlang de zon helemaal niet onder. Zou je dan heel vrolijk worden of gek van slapeloosheid? Het ijshotel in het noorden van Zweden, slechts korte tijd in de winter open, zou ik ook wel eens willen zien, maar dat zijn typisch dingen die je nooit gaat doen. Zoiets moet op je pad komen, iemand moet eens zeggen: ‘ga je deze zomer met ons mee midzomernacht vieren?’ of: ‘ik heb bij de giroloterij een weekend in het ijshotel gewonnen, ga je mee?’ Kortom, ik zie het mezelf niet zo gauw boeken.

Ik ben één keer in Kopenhagen geweest om een serie tekenfilmpjes na te synchroniseren –in het Nederlands hoor, weet ook niet waarom dat in Denemarken moest. Het was winter en het werk was vreselijk. In tegenstelling tot de meeste collega acteurs die het nasynchroniseren van tekenfilms ‘enig’ vinden, had ik er de grootste moeite mee. Het moest allemaal absurd snel want het was een low-budget productie, waarschijnlijk lagen de video’s een paar weken later voor een paar euro bij het Kruidvat. Hopelijk zonder mijn naam erop.
En hoe was het eten? Dat viel alleszins mee, om te beginnen smaakten de kleine glaasjes Aquavit en de grote glazen bier heerlijk, en de haring en andere ingemaakte visjes waren prima. Heel jammer dat ik geen echte klipvis heb gegeten, een soort stokvis, maar daar waren speciale restaurants voor en door tijdgebrek ben ik daar niet terecht gekomen.

Ik schaam me nu al een beetje dat ik, als inleiding voor een Zweeds recept, heel Scandinavië plus Denemarken op een hoop gooi alleen omdat ze noordelijker dan het IJ liggen. Ik lijk wel zo’n Amerikaan die denkt dat Nederland in Duitsland ligt of Jantje Smit die het gek vindt dat hij in China nergens saté kan krijgen.
De volgende heerlijke aardappelschotel moet eigenlijk gemaakt worden met speciale Zweedse ansjovis, verkrijgbaar bij Ikea natuurlijk, maar ik heb dat eerlijk gezegd nooit geprobeerd, gewone mediterrane ansjovisjes zijn prima.

Janssons Frestelse (Jansson’s verleiding)

8 middelgrote aardappelen
2 uien
2 blikjes ansjovis
achtste liter slagroom, vermengd met glas melk
versgemalen peper, klont boter
paneermeel of broodkruim.

Zet de oven op 220ºC.
Schil de aardappels, spoel ze af en snijd ze in reepjes, iets dikker dan lucifers. Droog ze in een theedoek. Snijd de uien fijn en bak ze zachtjes in de boter. Snijd de ansjovissen in stukjes. Beboter een vrij platte, vuurvaste schaal en leg hierin de ansjovis, uien en aardappels en peper om en om, bovenop moet aardappel zijn. Begiet het met de helft van het melkroommengsel en de olie van de ansjovis. Zet de schaal middenin de oven.
Na een kwartier de oven wat lager zetten, weer een half uur later de rest van de melk en room toevoegen en de paneermeel of, beter nog, het broodkruim.
De hele baktijd is ruim een uur, houd de boel wel af en toe in de gaten, de aardappeltjes mogen niet na een half uur al te bruin zijn, als dat dreigt, de oven lager zetten en een stuk folie bovenop leggen.

Een bescheiden eter neemt wat sla erbij en heeft dan een heerlijke dagschotel, de meeste vegetariërs zullen geen bezwaar maken.
Bij een diner kan Jansson’s Verleiding heerlijk zijn bij een stukje gegrilde zalm of een plak gebraden rosbief met mierikswortel.
Misschien is een Zweedse kerst dit jaar een idee?
Heerlijke dagen toegewenst met lekker noordelijk of zuidelijk eten, goed gezelschap en ruim Bordeaux en Bubbels!
 
***************************************************
Het moest een keer gebeuren: de leunstoel in een liedje.
‘Leunstoelshit’ is te beluisteren op: www.myspace.com/bushmeister
© 2007 Maeve van der Steen
powered by CJ2