archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 14
Jaargang 18
20 mei 2021
Bezigheden > Koken delen printen terug
Hot potatoes! Maeve van der Steen

1814BZ Hot‘He dropped her like a hot potato’. Je ziet het voor je. Man is doodongelukkig, zijn allerliefste heeft hem verlaten. Zij is zelfs naar Amerika verdwenen. Man is ontroostbaar, tot hij een leuke nieuwe vriendin vindt. Hij is dol op het meisje, het lijkt of hij altijd bij haar zal blijven maar als zijn oude liefde ineens weer op de proppen komt …  he dropped her like a hot potato. Waarom een aardappel zo lang gloeiend heet blijft is me een beetje een raadsel, ja omdat er veel water in zit maar dat geldt voor zoveel groenten. Pas in ieder geval op dat je je mond niet verbrandt.
Maar vandaag gaan we het hebben over een ander soort heet, heet van pepers, spicy hot, hete aardappels uit Libanon: Batata Harra.

Batata Harra is een bijgerecht, een onderdeel van een tafel vol hapjes zoals de landen in het Midden-Oosten het zo graag serveren, maar je kan het ook gewoon bij vlees of vis geven. In plaats van ‘gewone’ aardappels uit de oven.
Oorspronkelijk werden de aardappels gefrituurd en daarna met de kruiden gemengd, maar in de oven roosteren wordt ook veel gedaan en vind ik relaxter. Als je een fijne frituurpan hebt of een airfryer en je prefereert frituren dan doe je dat. Ik heb nog geen airfryer, ben ik ouderwets of zie ik gewoon op tegen nog een apparaat in de keuken?

Dus wat mij betreft, zet de oven op 230 ºC.

Ingrediënten:

halve kilo liefst kruimige aardappels
bosje verse koriander
twee tenen knoflook
twee rode pepers – of halve eetlepel chilivlokken
twee theelepels zout, theelepel zwarte peper
theelepel korianderpoeder (ketoembar)
paar eetlepels olie (zonnebloem en/of olijfolie)
een halve citroen

Neem grote aardappels en spoel ze af. Sommige mensen zweren bij kruimige aardappels om te roosteren of te frituren. Bintjes schijnen er het beste voor te zijn, maar als je toevallig vastkokende aardappels in huis hebt, ook goed.

Schil de aardappels – of niet, als ze een dun schilletje hebben.
Snijd ze in blokjes, zo groot als flinke dobbelstenen (3 à 3,5 cm, ik gok altijd maar wat en laat de meetlat in de naaidoos liggen).
Was de aardappelblokjes in ruim water, er moet wat zetmeel vanaf gespoeld worden, gooi ze in een zeef en droog ze daarna goed af met een theedoek, zoals je doet als je frites gaat bakken.
Leg een stuk bakpapier op een bakblik. Doe de aardappelblokken erop, ze moeten niet te dicht op elkaar liggen, en strooi er een klein beetje zout op. Giet een eetlepel (zonnebloem)olie erover en werk met je handen de olie door de aardappels.
Zet in de oven. Na een kwartiertje de stukjes omdraaien.

Intussen grof snijden: een bos koriander, ook de stelen, daar zit de meeste smaak aan.
Fijnsnijden: twee rode pepertjes en twee tenen knoflook. Knoflook mag ook uit de knijper en je kan ook gedroogde pepers (chilivlokken) in plaats van verse pepers gebruiken.
Kijk nu even hoever de aardappels zijn, ze moeten bruin en knapperig worden.
Totale baktijd is ongeveer een half uur.

Als de aardappels klaar zijn:
In een ruime koekenpan een laagje olie verwarmen. Daarin de knoflook, pepertjes, het grootste deel van de koriander, wat zout en korianderpoeder en een snufje paprikapoeder zachtjes aanfruiten, heel kort.
De aardappels uit de oven halen, de kruidenolie er goed doorheen mengen en in een mooie schaal doen, de rest van de koriander erover strooien en het sap van een halve citroen erover uitknijpen. Direct serveren en opeten, brand je mond niet!

Als je een tafel vol mezze, baba ghanoush, humus en wat niet al hebt, drink er dan eens een glaasje raki bij, de pastis van het Midden-Oosten.
Maar ze maken in Libanon ook krachtige rode wijnen, ik ga er eens eentje uitproberen.
Hoe zou een Domaine des Tourelles smaken?

------
Het plaatje is van Katharina Kouwenhoven


© 2021 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Hot potatoes! Maeve van der Steen
1814BZ Hot‘He dropped her like a hot potato’. Je ziet het voor je. Man is doodongelukkig, zijn allerliefste heeft hem verlaten. Zij is zelfs naar Amerika verdwenen. Man is ontroostbaar, tot hij een leuke nieuwe vriendin vindt. Hij is dol op het meisje, het lijkt of hij altijd bij haar zal blijven maar als zijn oude liefde ineens weer op de proppen komt …  he dropped her like a hot potato. Waarom een aardappel zo lang gloeiend heet blijft is me een beetje een raadsel, ja omdat er veel water in zit maar dat geldt voor zoveel groenten. Pas in ieder geval op dat je je mond niet verbrandt.
Maar vandaag gaan we het hebben over een ander soort heet, heet van pepers, spicy hot, hete aardappels uit Libanon: Batata Harra.

Batata Harra is een bijgerecht, een onderdeel van een tafel vol hapjes zoals de landen in het Midden-Oosten het zo graag serveren, maar je kan het ook gewoon bij vlees of vis geven. In plaats van ‘gewone’ aardappels uit de oven.
Oorspronkelijk werden de aardappels gefrituurd en daarna met de kruiden gemengd, maar in de oven roosteren wordt ook veel gedaan en vind ik relaxter. Als je een fijne frituurpan hebt of een airfryer en je prefereert frituren dan doe je dat. Ik heb nog geen airfryer, ben ik ouderwets of zie ik gewoon op tegen nog een apparaat in de keuken?

Dus wat mij betreft, zet de oven op 230 ºC.

Ingrediënten:

halve kilo liefst kruimige aardappels
bosje verse koriander
twee tenen knoflook
twee rode pepers – of halve eetlepel chilivlokken
twee theelepels zout, theelepel zwarte peper
theelepel korianderpoeder (ketoembar)
paar eetlepels olie (zonnebloem en/of olijfolie)
een halve citroen

Neem grote aardappels en spoel ze af. Sommige mensen zweren bij kruimige aardappels om te roosteren of te frituren. Bintjes schijnen er het beste voor te zijn, maar als je toevallig vastkokende aardappels in huis hebt, ook goed.

Schil de aardappels – of niet, als ze een dun schilletje hebben.
Snijd ze in blokjes, zo groot als flinke dobbelstenen (3 à 3,5 cm, ik gok altijd maar wat en laat de meetlat in de naaidoos liggen).
Was de aardappelblokjes in ruim water, er moet wat zetmeel vanaf gespoeld worden, gooi ze in een zeef en droog ze daarna goed af met een theedoek, zoals je doet als je frites gaat bakken.
Leg een stuk bakpapier op een bakblik. Doe de aardappelblokken erop, ze moeten niet te dicht op elkaar liggen, en strooi er een klein beetje zout op. Giet een eetlepel (zonnebloem)olie erover en werk met je handen de olie door de aardappels.
Zet in de oven. Na een kwartiertje de stukjes omdraaien.

Intussen grof snijden: een bos koriander, ook de stelen, daar zit de meeste smaak aan.
Fijnsnijden: twee rode pepertjes en twee tenen knoflook. Knoflook mag ook uit de knijper en je kan ook gedroogde pepers (chilivlokken) in plaats van verse pepers gebruiken.
Kijk nu even hoever de aardappels zijn, ze moeten bruin en knapperig worden.
Totale baktijd is ongeveer een half uur.

Als de aardappels klaar zijn:
In een ruime koekenpan een laagje olie verwarmen. Daarin de knoflook, pepertjes, het grootste deel van de koriander, wat zout en korianderpoeder en een snufje paprikapoeder zachtjes aanfruiten, heel kort.
De aardappels uit de oven halen, de kruidenolie er goed doorheen mengen en in een mooie schaal doen, de rest van de koriander erover strooien en het sap van een halve citroen erover uitknijpen. Direct serveren en opeten, brand je mond niet!

Als je een tafel vol mezze, baba ghanoush, humus en wat niet al hebt, drink er dan eens een glaasje raki bij, de pastis van het Midden-Oosten.
Maar ze maken in Libanon ook krachtige rode wijnen, ik ga er eens eentje uitproberen.
Hoe zou een Domaine des Tourelles smaken?

------
Het plaatje is van Katharina Kouwenhoven
© 2021 Maeve van der Steen
powered by CJ2