archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 5
Jaargang 16
13 december 2018
Bezigheden > Koken delen printen terug
Simpel lievelings Maeve van der Steen

1605BZ SimpelYo! Yotam houdt het simpel dit keer. Nadat ik tot de conclusie kwam dat ik na een jaar nog steeds maar één recept uit het boek Plenty had gemaakt – die aubergine met karnemelk en granaatappelpitjes, wat wil je met zo’n schitterende foto – besloot ik dat ik in het vervolg mijn eigen salades wel zou verzinnen. Die eindeloze ingrediëntenlijsten stonden me tegen en ik kwam er gauw achter wat Yotams adviezen zijn. Zorg voor  contrasten in kleuren en smaken, gebruik lekker veel groenten en verse kruiden en vergeet niet: alles smaakt met een plopje yoghurt of zure room extra lekker.

Regelmatig blader ik door Plenty en zit heerlijk te watertanden bij de afbeeldingen. Zeker, ik laat me door Ottolenghi wel degelijk inspireren. Maar ik kan me er maar niet toe zetten die aanlokkelijke preikoekjes nu eens te gaan bakken.
Op de cover van het boek Simpel staat een grote citroen. Niemand weet zo goed als Ottolenghi dat het oog ook wat wil en in dit geval zelfs de vingertoppen: als je over de citroen strijkt voel je de licht bobbelige schil van de vrucht. Als je mij nou ergens mee kan verleiden is het wel met dit soort sensualiteiten. Ik ben verkocht.

Toch heb ik het boek nog niet aangeschaft, erdoor bladeren in de boekwinkel volstond voorlopig. Mijn oog viel op een bord spaghetti met prachtig groene zeekraal, dat leek me nu eens een goede vondst. Snel even het (korte) lijstje ingrediënten uit mijn hoofd geleerd en het thuis meteen gemaakt.
Een schot in de roos, maar ja wat wil je met een paar van mijn lievelings: ansjovis, knoflook, spaghetti. Ja, mijn lievelings zegt men tegenwoordig in plaats van: mijn lievelingseten, of mijn lievelingsfilm. Een tijd geleden hoorde ik een jonge columnist op de radio praten over zijn lievelingsvriendin (waarmee hij gewoon zijn vriendin bedoelde) en nu is het ineens overal lievelings, punt, met niks erachter.

De geraspte citroenschil ontbreekt niet in dit recept, deze zwoele toevoeging lijkt een uitvinding van Ottolenghi, maar laat Nigella het niet horen. Feit is dat geraspte citroenschil in de vorige eeuw alleen werd gebruikt in zoete recepten. Zoals in de Weesper moppen die mijn grootmoeder wel eens maakte: onweerstaanbaar lekker waren die koekjes.

Zorg dat je goede verse zeekraal koopt, en blancheer ze vooraf even een minuut of anderhalf. De hoeveelheden zijn uit de losse pols, dat kan dit recept echt wel lijden. Als je geen chilivlokken in huis hebt gebruik je wat gesneden rode peper of een theelepel sambal. Of desnoods zwarte peper uit de molen. Laat de hoeveelheid pasta afhangen van wat je eventueel verder nog eet bij deze maaltijd – ervoor, erbij of erna.

Een heerlijk frisse schotel voor tussen de zware decembermenu’s door. Dank je Yotam.

Voor twee personen

ca 175 gram spaghetti, bij voorkeur De Cecco nrº 12
eetlepel zout
100 gram zeekraal, even geblancheerd
eetlepel olijfolie
teentje knoflook, fijngesneden
vier ansjovisfileetjes, liefst uit een glazen potje
halve eetlepel chilivlokken of iets anders peperigs.
citroenrasp van halve citroen
andere helft van de citroen in partjes
beetje peterselie, fijngesneden

Breng een grote pan met ruim water aan de kook, strooi het zout erin en laat daarna de spaghetti erin glijden.
Laat in een zware koekenpan de olie op een laag pitje warm worden, en doe de in stukjes gesneden ansjovis erbij. Voeg dan de knoflook toe. Goed roeren, de knoflook mag niet aanbranden.
Doe de geraspte citroenschil erbij, de zeekraal, de chilivlokken en de peterselie. Alles goed mengen en warm laten worden.

Als je het een beetje goed uitgemikt hebt is de spaghetti nu al dente. Breng de pan naar de gootsteen, giet er een scheut koud water in en gooi de pasta door een zeef, vang een kopje pastawater op! Gooi de pasta in de koekenpan en roer alles goed door, samen met een scheutje pastawater.

Schep op verwarmde borden en garneer met een partje citroen.

Een stukje brood erbij natuurlijk en een glas Crémant de Bourgogne, om vast in de feeststemming te komen.

Alle lezers veel gezondheid en een heerlijk jaar toegewenst.

-----
Het plaatje is van Han Busstra


© 2018 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Simpel lievelings Maeve van der Steen
1605BZ SimpelYo! Yotam houdt het simpel dit keer. Nadat ik tot de conclusie kwam dat ik na een jaar nog steeds maar één recept uit het boek Plenty had gemaakt – die aubergine met karnemelk en granaatappelpitjes, wat wil je met zo’n schitterende foto – besloot ik dat ik in het vervolg mijn eigen salades wel zou verzinnen. Die eindeloze ingrediëntenlijsten stonden me tegen en ik kwam er gauw achter wat Yotams adviezen zijn. Zorg voor  contrasten in kleuren en smaken, gebruik lekker veel groenten en verse kruiden en vergeet niet: alles smaakt met een plopje yoghurt of zure room extra lekker.

Regelmatig blader ik door Plenty en zit heerlijk te watertanden bij de afbeeldingen. Zeker, ik laat me door Ottolenghi wel degelijk inspireren. Maar ik kan me er maar niet toe zetten die aanlokkelijke preikoekjes nu eens te gaan bakken.
Op de cover van het boek Simpel staat een grote citroen. Niemand weet zo goed als Ottolenghi dat het oog ook wat wil en in dit geval zelfs de vingertoppen: als je over de citroen strijkt voel je de licht bobbelige schil van de vrucht. Als je mij nou ergens mee kan verleiden is het wel met dit soort sensualiteiten. Ik ben verkocht.

Toch heb ik het boek nog niet aangeschaft, erdoor bladeren in de boekwinkel volstond voorlopig. Mijn oog viel op een bord spaghetti met prachtig groene zeekraal, dat leek me nu eens een goede vondst. Snel even het (korte) lijstje ingrediënten uit mijn hoofd geleerd en het thuis meteen gemaakt.
Een schot in de roos, maar ja wat wil je met een paar van mijn lievelings: ansjovis, knoflook, spaghetti. Ja, mijn lievelings zegt men tegenwoordig in plaats van: mijn lievelingseten, of mijn lievelingsfilm. Een tijd geleden hoorde ik een jonge columnist op de radio praten over zijn lievelingsvriendin (waarmee hij gewoon zijn vriendin bedoelde) en nu is het ineens overal lievelings, punt, met niks erachter.

De geraspte citroenschil ontbreekt niet in dit recept, deze zwoele toevoeging lijkt een uitvinding van Ottolenghi, maar laat Nigella het niet horen. Feit is dat geraspte citroenschil in de vorige eeuw alleen werd gebruikt in zoete recepten. Zoals in de Weesper moppen die mijn grootmoeder wel eens maakte: onweerstaanbaar lekker waren die koekjes.

Zorg dat je goede verse zeekraal koopt, en blancheer ze vooraf even een minuut of anderhalf. De hoeveelheden zijn uit de losse pols, dat kan dit recept echt wel lijden. Als je geen chilivlokken in huis hebt gebruik je wat gesneden rode peper of een theelepel sambal. Of desnoods zwarte peper uit de molen. Laat de hoeveelheid pasta afhangen van wat je eventueel verder nog eet bij deze maaltijd – ervoor, erbij of erna.

Een heerlijk frisse schotel voor tussen de zware decembermenu’s door. Dank je Yotam.

Voor twee personen

ca 175 gram spaghetti, bij voorkeur De Cecco nrº 12
eetlepel zout
100 gram zeekraal, even geblancheerd
eetlepel olijfolie
teentje knoflook, fijngesneden
vier ansjovisfileetjes, liefst uit een glazen potje
halve eetlepel chilivlokken of iets anders peperigs.
citroenrasp van halve citroen
andere helft van de citroen in partjes
beetje peterselie, fijngesneden

Breng een grote pan met ruim water aan de kook, strooi het zout erin en laat daarna de spaghetti erin glijden.
Laat in een zware koekenpan de olie op een laag pitje warm worden, en doe de in stukjes gesneden ansjovis erbij. Voeg dan de knoflook toe. Goed roeren, de knoflook mag niet aanbranden.
Doe de geraspte citroenschil erbij, de zeekraal, de chilivlokken en de peterselie. Alles goed mengen en warm laten worden.

Als je het een beetje goed uitgemikt hebt is de spaghetti nu al dente. Breng de pan naar de gootsteen, giet er een scheut koud water in en gooi de pasta door een zeef, vang een kopje pastawater op! Gooi de pasta in de koekenpan en roer alles goed door, samen met een scheutje pastawater.

Schep op verwarmde borden en garneer met een partje citroen.

Een stukje brood erbij natuurlijk en een glas Crémant de Bourgogne, om vast in de feeststemming te komen.

Alle lezers veel gezondheid en een heerlijk jaar toegewenst.

-----
Het plaatje is van Han Busstra
© 2018 Maeve van der Steen
powered by CJ2