archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 6
Jaargang 11
16 januari 2014
Bezigheden > Koken delen printen terug
De rapen zijn gaar Maeve van der Steen

1106BZ Raapje etc.Ik zie de laatste tijd weer wat vaker knolraap bij de groenteboer, natuurwinkel en supermarkt liggen. Oranje staafjes die wat op gesneden frites lijken, wie koopt ze nog? Of weer? Is knolraap trendy of oubollig? Vergeten groente die perfect in het Ottolenghiconcept past, of muf armeluisvoer?

Verwar de knolraap niet met de koolraap, die kleiner is en wit met paars gekleurd. Meiraapje wordt koolraap meestal genoemd en hij is ook een echt lenteknolletje. Helaas worden de namen lustig door elkaar gebruikt en probeer maar niet te achterhalen of voornoemde Ottolenghi de ene knol of de andere bedoelt als hij het over ‘turnip’ heeft. Waarschijnlijk meiraap. En koolrabi is weer wat anders, die is zachtgroen en smaakt naar bloemkool, en behoort juist tot de modernere groenten.

De knolraap is een beetje zoet en als je er een romige kaassaus overheen giet, en nog even in de oven gratineert, ligt de boel nogal zwaar op de maag. Toch was dat een van mijn  favoriete recepten toen ik nog kind was en altijd honger had. Met een gehaktbal en gekookte aardappels erbij, mmm. Maar zo eten we niet meer. Alles moet luchtig en fris en halfrauw en verantwoord tegenwoordig. Met mint en citroen en koriander, met olie in plaats van boter, quinoa in plaats van good old rijst (overigens had ik gelijk met mijn voorspelling een paar jaar geleden dat quinoa hot zou worden, het is nu overal verkrijgbaar). Heel fijn allemaal in de zomer en zeker een verrijking, al die invloeden uit het Middenoosten, verre oosten en het Middellandse Zeegebied, maar soms wil je terug naar… le temps perdu.

De verloren tijd, ach wat een weemoed terwijl de dagen weer gaan lengen. Vandaag maken we de knolraap net iets minder zwaar maar net zo lekker. We kopen wel een verse raap en niet zo’n zakje voorgesneden repen!

Gratin nostalgique

Halve knolraap, in blokjes
1 dl melk
vier eetlepels boerenkaas, geraspt
eetlepel boter
mespunt kerriepoeder, versgemalen peper
twee eetlepels broodkruim

Zet de oven op 200 ºC

Kook de blokjes koolraap een minuut of zeven in lichtgezouten water.
Leg ze in een ingevet ovenschaaltje.
Meng de melk met de peper en de kerrie en verwarm even in de magnetron. Giet over de knolraap en roer om met kaas.
Strooi het broodkruim eroverheen.
Laat ruim een kwartier bakken in de oven, de groente is dan gaar en goudbruin.
Heerlijk met gebakken saucijsjes en een gekookte aardappel.
En een fijne eenvoudige Chileense rode wijn, om het geheel budgettair mooi af te maken.

******************************
De tekening is van Annemiek Meijer


© 2014 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
De rapen zijn gaar Maeve van der Steen
1106BZ Raapje etc.Ik zie de laatste tijd weer wat vaker knolraap bij de groenteboer, natuurwinkel en supermarkt liggen. Oranje staafjes die wat op gesneden frites lijken, wie koopt ze nog? Of weer? Is knolraap trendy of oubollig? Vergeten groente die perfect in het Ottolenghiconcept past, of muf armeluisvoer?

Verwar de knolraap niet met de koolraap, die kleiner is en wit met paars gekleurd. Meiraapje wordt koolraap meestal genoemd en hij is ook een echt lenteknolletje. Helaas worden de namen lustig door elkaar gebruikt en probeer maar niet te achterhalen of voornoemde Ottolenghi de ene knol of de andere bedoelt als hij het over ‘turnip’ heeft. Waarschijnlijk meiraap. En koolrabi is weer wat anders, die is zachtgroen en smaakt naar bloemkool, en behoort juist tot de modernere groenten.

De knolraap is een beetje zoet en als je er een romige kaassaus overheen giet, en nog even in de oven gratineert, ligt de boel nogal zwaar op de maag. Toch was dat een van mijn  favoriete recepten toen ik nog kind was en altijd honger had. Met een gehaktbal en gekookte aardappels erbij, mmm. Maar zo eten we niet meer. Alles moet luchtig en fris en halfrauw en verantwoord tegenwoordig. Met mint en citroen en koriander, met olie in plaats van boter, quinoa in plaats van good old rijst (overigens had ik gelijk met mijn voorspelling een paar jaar geleden dat quinoa hot zou worden, het is nu overal verkrijgbaar). Heel fijn allemaal in de zomer en zeker een verrijking, al die invloeden uit het Middenoosten, verre oosten en het Middellandse Zeegebied, maar soms wil je terug naar… le temps perdu.

De verloren tijd, ach wat een weemoed terwijl de dagen weer gaan lengen. Vandaag maken we de knolraap net iets minder zwaar maar net zo lekker. We kopen wel een verse raap en niet zo’n zakje voorgesneden repen!

Gratin nostalgique

Halve knolraap, in blokjes
1 dl melk
vier eetlepels boerenkaas, geraspt
eetlepel boter
mespunt kerriepoeder, versgemalen peper
twee eetlepels broodkruim

Zet de oven op 200 ºC

Kook de blokjes koolraap een minuut of zeven in lichtgezouten water.
Leg ze in een ingevet ovenschaaltje.
Meng de melk met de peper en de kerrie en verwarm even in de magnetron. Giet over de knolraap en roer om met kaas.
Strooi het broodkruim eroverheen.
Laat ruim een kwartier bakken in de oven, de groente is dan gaar en goudbruin.
Heerlijk met gebakken saucijsjes en een gekookte aardappel.
En een fijne eenvoudige Chileense rode wijn, om het geheel budgettair mooi af te maken.

******************************
De tekening is van Annemiek Meijer
© 2014 Maeve van der Steen
powered by CJ2