archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 20
Jaargang 10
26 september 2013
Bezigheden > Koken delen printen terug
Bijna vergeten hapje Maeve van der Steen

1020BZ Kippenlevertjes
Ik had het me nog zo voorgenomen: deze week niet naar de supermarkt. Op naar de lekkere bakker, de groentenstal op de markt, de ambachtelijke slager – we hebben zelfs een echte Franse slager op de Albert Cuyp. Alain Bernard heet hij, met indrukwekkende stukken runderrib, de heerlijkste Saucisses de Lyon, rozemarijnworstjes en nog veel meer lekkers in de vitrine.

Maar wat doe je als het na zessen is en je hebt ook melk nodig en je loopt toevallig langs de COOP. Gelukkig eens geen blauwe AH, geen rood-witte Dirk, maar een supermarkt met oranje mandjes, ja ze moeten toch wat. Er zit geen Jumbo in de buurt, ook wel het gele gevaar genoemd, anders was ik daarheen gegaan want ik heb de illusie dat zij beter vlees hebben. En dat de winkel helemaal beter is en niet duur. Wie het weet mag het zeggen, ik vind het gewoon prettig om af te wisselen, al lijken de assortimenten allemaal verdomd veel op elkaar.

En dan loop je langs de niet altijd even eetlustopwekkende vleesafdeling (de vleesvervangers zien er helemaal niet uit) en denkt, hoe smaakten die COOP-worstjes ook alweer, die bij Dirk van de Broek waren beter geloof ik …makkelijk entrecootje dan maar? Nee, nee, driewerf nee, we doen vandaag kippenlevertjes.
Tijd niet gegeten, het was een ‘all time favourite’ in de kamerbewonerstijd. Weer eens wat anders en lekker goedkoop. Lever bevat vitamine B, dat is fijn, maar ook vrij veel cholesterol, dus niet geschikt om elke dag te eten. Gaan we ook niet doen.

Kippenlevers worden vaak met een Oosters tintje bereid, ze combineren inderdaad goed met iets zoetigs of zoet-zuurs. Maar puur, met peper, zout en wat knoflook en als je ervan houdt wat salie in de boter of olie, om en om gebakken zijn ze ook verrukkelijk. Op wat rijst of aardappelpuree draperen en de aanbaksels even losroeren met een drupje witte wijn of sherry eroverheen. Laat de levertjes niet helemaal gaar worden, ze mogen van binnen nog roze zijn. Dus zo’n minuut of zeven totaal in de pan, als je ze heel hebt gelaten. Gebakken uitjes erbij is een topcombinatie, maar handiger om dat apart te doen in een ander koekenpannetje.

Ben je alleen en is zo’n pak van driehonderd gram teveel: geen nood, we bakken ze allemaal en wat je overhoudt prak je de volgende dag tot een soort paté. Even laten doorwarmen, ze moeten helemaal gaar worden, dan er wat room doorheen roeren en er flink peper over strooien. Of als je wat ontbijtspek in huis hebt, die even laten smelten, in stukjes snijden en dat erdoorheen mengen. Drupje cognac, whisky, port of sherry erbij en een half dagje laten rusten. Op toast smeren en je hebt een soort vereenvoudigde Bruschetta di Fegato.

We kunnen met kippenlevertjes ook een chic Frans voorgerecht maken.

Voor vier personen (aan de hoeveelheden hoeven we ons niet al te strikt te houden)

250 gram kippenlevers, ontdaan van ongerechtigheden
beetje olie om in te bakken
handvol spinazie
twee kleine stronkjes witlof
12 gekookte groene asperges
wat amandelschaafsel
twee eetlepels balsamico-azijn
twee eetlepels olijfolie
drupje honing, peper uit de molen, zout

Bekleed vier bordjes met de spinazie.
Meng één eetlepel azijn met de olie en de honing.
Snijd de witlof in reepjes en verdeel ze met de asperges over de bordjes, giet de dressing erover.
De kippenlevers een beetje ‘trimmen’ (de ongerechtigheden er met een scherp mesje afsnijden) en halveren. Zouten en peperen.
Bak ze snel om en om in weinig olie bruin en half gaar en leg ze op de sla, roer met de andere lepel azijn de baksels los en giet over de levertjes. Strooi wat amandelschaafsel over het geheel.

Warm geroosterd brood met boter erbij serveren en een glas volvette Chardonnay. Liefst een echt goede Macon maar de Chilenen maken ook fijne wijnen van de Chardonnaydruif.
 
**************************
De tekening is van Lucia Jonkhoff
 
**************************************************************
Maeve van der Steen brengt een hommage aan Edith Piaf op 10, 11 en 12 oktober
in het Betty Asfalt Complex, kaarten € 17,50, reserveren: www.bettyasfalt.nl of 020-6264695


© 2013 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Bijna vergeten hapje Maeve van der Steen
1020BZ Kippenlevertjes
Ik had het me nog zo voorgenomen: deze week niet naar de supermarkt. Op naar de lekkere bakker, de groentenstal op de markt, de ambachtelijke slager – we hebben zelfs een echte Franse slager op de Albert Cuyp. Alain Bernard heet hij, met indrukwekkende stukken runderrib, de heerlijkste Saucisses de Lyon, rozemarijnworstjes en nog veel meer lekkers in de vitrine.

Maar wat doe je als het na zessen is en je hebt ook melk nodig en je loopt toevallig langs de COOP. Gelukkig eens geen blauwe AH, geen rood-witte Dirk, maar een supermarkt met oranje mandjes, ja ze moeten toch wat. Er zit geen Jumbo in de buurt, ook wel het gele gevaar genoemd, anders was ik daarheen gegaan want ik heb de illusie dat zij beter vlees hebben. En dat de winkel helemaal beter is en niet duur. Wie het weet mag het zeggen, ik vind het gewoon prettig om af te wisselen, al lijken de assortimenten allemaal verdomd veel op elkaar.

En dan loop je langs de niet altijd even eetlustopwekkende vleesafdeling (de vleesvervangers zien er helemaal niet uit) en denkt, hoe smaakten die COOP-worstjes ook alweer, die bij Dirk van de Broek waren beter geloof ik …makkelijk entrecootje dan maar? Nee, nee, driewerf nee, we doen vandaag kippenlevertjes.
Tijd niet gegeten, het was een ‘all time favourite’ in de kamerbewonerstijd. Weer eens wat anders en lekker goedkoop. Lever bevat vitamine B, dat is fijn, maar ook vrij veel cholesterol, dus niet geschikt om elke dag te eten. Gaan we ook niet doen.

Kippenlevers worden vaak met een Oosters tintje bereid, ze combineren inderdaad goed met iets zoetigs of zoet-zuurs. Maar puur, met peper, zout en wat knoflook en als je ervan houdt wat salie in de boter of olie, om en om gebakken zijn ze ook verrukkelijk. Op wat rijst of aardappelpuree draperen en de aanbaksels even losroeren met een drupje witte wijn of sherry eroverheen. Laat de levertjes niet helemaal gaar worden, ze mogen van binnen nog roze zijn. Dus zo’n minuut of zeven totaal in de pan, als je ze heel hebt gelaten. Gebakken uitjes erbij is een topcombinatie, maar handiger om dat apart te doen in een ander koekenpannetje.

Ben je alleen en is zo’n pak van driehonderd gram teveel: geen nood, we bakken ze allemaal en wat je overhoudt prak je de volgende dag tot een soort paté. Even laten doorwarmen, ze moeten helemaal gaar worden, dan er wat room doorheen roeren en er flink peper over strooien. Of als je wat ontbijtspek in huis hebt, die even laten smelten, in stukjes snijden en dat erdoorheen mengen. Drupje cognac, whisky, port of sherry erbij en een half dagje laten rusten. Op toast smeren en je hebt een soort vereenvoudigde Bruschetta di Fegato.

We kunnen met kippenlevertjes ook een chic Frans voorgerecht maken.

Voor vier personen (aan de hoeveelheden hoeven we ons niet al te strikt te houden)

250 gram kippenlevers, ontdaan van ongerechtigheden
beetje olie om in te bakken
handvol spinazie
twee kleine stronkjes witlof
12 gekookte groene asperges
wat amandelschaafsel
twee eetlepels balsamico-azijn
twee eetlepels olijfolie
drupje honing, peper uit de molen, zout

Bekleed vier bordjes met de spinazie.
Meng één eetlepel azijn met de olie en de honing.
Snijd de witlof in reepjes en verdeel ze met de asperges over de bordjes, giet de dressing erover.
De kippenlevers een beetje ‘trimmen’ (de ongerechtigheden er met een scherp mesje afsnijden) en halveren. Zouten en peperen.
Bak ze snel om en om in weinig olie bruin en half gaar en leg ze op de sla, roer met de andere lepel azijn de baksels los en giet over de levertjes. Strooi wat amandelschaafsel over het geheel.

Warm geroosterd brood met boter erbij serveren en een glas volvette Chardonnay. Liefst een echt goede Macon maar de Chilenen maken ook fijne wijnen van de Chardonnaydruif.
 
**************************
De tekening is van Lucia Jonkhoff
 
**************************************************************
Maeve van der Steen brengt een hommage aan Edith Piaf op 10, 11 en 12 oktober
in het Betty Asfalt Complex, kaarten € 17,50, reserveren: www.bettyasfalt.nl of 020-6264695
© 2013 Maeve van der Steen
powered by CJ2