archiefvorig nr.lopend nr.

Nummer 6
Jaargang 9
12 januari 2012
Bezigheden > Koken delen printen terug
Ha lekker: restjes Maeve van der Steen

0906BZ Restjes
Wat is nou een heerlijke manier om luiheid, zuinigheid en niet te vergeten milieuvriendelijkheid te combineren? Door ontbijt, lunch en diner te bereiden met wat er nog in huis is.

Gelukkig komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor het vreselijke verschijnsel van megahoeveelheden weggegooid voedsel. En dan hebben we het nog niet eens over de kilo’s prima waar die door winkels worden weggegooid, en door hotels en restaurants. Of over die roze taarten waar een totale basisschool twee dagen van zou kunnen genieten, die na een premièreparty keihard werden weggesmeten (ze stonden op een tafel in een onhandige hoek waardoor de meeste gasten de taarten niet eens gezien hadden). ‘Gooien jullie die echt weg,’ riep ik ongelovig uit, ‘dat is toch jammer van de moeite, ken je niet een kind dat morgen een verjaardagspartijtje heeft?’ Aan dit soort uitwassen kunnen we niks doen. Laten we het hebben over voedsel dat wij zelf thuis bereid hebben.

Ik gooi zelden iets weg, niet omdat ik een goed mens ben of geen geld wil uitgeven aan nieuw eten, maar omdat ik een opgebakken aardappeltje veel te lekker vind!
Hoe het precies komt weet ik niet, maar een aardappel die vandaag gekookt is smaakt morgen lekkerder, iedereen weet dat van het opgewarmde kliekje boerenkool. Nu ik het zo opschrijf klinkt het als een heel ouderwets en muf begrip: opgewarmd kliekje, maar het kan een godenspijs zijn (opbakken in de koekenpan is trouwens nog smakelijker).
Nasi Goreng is een ontbijtgerecht, in Indonesië wordt de overgebleven rijst de volgende dag met de overgebleven groente en vlees in de koekenpan opgebakken, je ging dat toch niet weggooien, en bewaren was ook geen optie in die hitte. Wie maakt er nog wel eens wentelteefjes – door de Fransen zo poëtisch pain perdu genoemd. En worden viskoekjes, gemaakt van een restje vis en wat overgebleven gekookte aardappels, nog wel eens gebakken?

En het kan zo eenvoudig zijn een overgebleven saucijsje of gehaktballetje de volgende dag op je brood te doen met een augurkje en mosterd in plaats van de deur uit te gaan om broodbeleg te gaan kopen.
Overgebleven vis meng je met wat mayonaise, eventueel aangelengd met wat yoghurt of citroensap en een likje tomatenketchup of mosterd. Op een schaaltje leggen, wat peterselie en kappertjes er overheen en who needs gerookte zalm?
Mayonaise is de perfecte toevoeging bij al dit soort hapjes zoals gekookt ei, vlees, aardappel en voornoemde vis. Extra lekker gemaakt met waar je van houdt: zure room, een drupje sherry, wat citroen of azijn. Huzarensalade is ondanks de naam een echt Hollands gerecht dat ook geheel uit restjes kan worden samengesteld.
Overgebleven groenten kunnen er wat sloom uitzien maar ik vind een koude gekookte sperzieboon met wat vinaigrette niet te versmaden.

De ware Franse huiskok (de moeder van het gezin dus) zal nooit iets weggooien, dus hier een Frans recept voor rundvleessalade.
Simple comme bonjour!

Salade de boeuf

300 gram gaar rundvlees (overgebleven van een stoofpot of bouillon)
twee sjalotjes, fijngehakt
twee eetlepels fijngehakte peterselie
olie, azijn, zout, peper uit de molen, halve eetlepel mosterd
eventueel een paar zure augurkjes in kleine blokjes.

Snijd het vlees in plakjes, en die plakjes vervolgens in (niet te dunne) reepjes.
Maak een dressing van drie delen olie, een deel azijn, een zuinige hoeveelheid zout, ruim peper en de mosterd. Meng de uitjes en peterselie erdoor. (Als je ook wat gekookte aardappel over hebt, snijd die dan in kleine blokjes en roer die er ook doorheen, dan heet het Parijse Rundvleessalade).

Roer het vlees door de dressing en zet het geheel een uurtje op een koele plek.
Serveren met kwarten hardgekookt ei en nog wat peterselie voor de kleur.
Heerlijk als voorgerecht of lunchgerecht, of als origineel onderdeel van een feestelijk buffet.
Een lichtgekoelde pinot noir erbij, en geroosterd (oud!) brood met boter.
 
***********************************
Pepijn Lampe is product & grafisch ontwerper
Informatie op: www.pepdesign.be


© 2012 Maeve van der Steen meer Maeve van der Steen - meer "Koken" -
Bezigheden > Koken
Ha lekker: restjes Maeve van der Steen
0906BZ Restjes
Wat is nou een heerlijke manier om luiheid, zuinigheid en niet te vergeten milieuvriendelijkheid te combineren? Door ontbijt, lunch en diner te bereiden met wat er nog in huis is.

Gelukkig komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor het vreselijke verschijnsel van megahoeveelheden weggegooid voedsel. En dan hebben we het nog niet eens over de kilo’s prima waar die door winkels worden weggegooid, en door hotels en restaurants. Of over die roze taarten waar een totale basisschool twee dagen van zou kunnen genieten, die na een premièreparty keihard werden weggesmeten (ze stonden op een tafel in een onhandige hoek waardoor de meeste gasten de taarten niet eens gezien hadden). ‘Gooien jullie die echt weg,’ riep ik ongelovig uit, ‘dat is toch jammer van de moeite, ken je niet een kind dat morgen een verjaardagspartijtje heeft?’ Aan dit soort uitwassen kunnen we niks doen. Laten we het hebben over voedsel dat wij zelf thuis bereid hebben.

Ik gooi zelden iets weg, niet omdat ik een goed mens ben of geen geld wil uitgeven aan nieuw eten, maar omdat ik een opgebakken aardappeltje veel te lekker vind!
Hoe het precies komt weet ik niet, maar een aardappel die vandaag gekookt is smaakt morgen lekkerder, iedereen weet dat van het opgewarmde kliekje boerenkool. Nu ik het zo opschrijf klinkt het als een heel ouderwets en muf begrip: opgewarmd kliekje, maar het kan een godenspijs zijn (opbakken in de koekenpan is trouwens nog smakelijker).
Nasi Goreng is een ontbijtgerecht, in Indonesië wordt de overgebleven rijst de volgende dag met de overgebleven groente en vlees in de koekenpan opgebakken, je ging dat toch niet weggooien, en bewaren was ook geen optie in die hitte. Wie maakt er nog wel eens wentelteefjes – door de Fransen zo poëtisch pain perdu genoemd. En worden viskoekjes, gemaakt van een restje vis en wat overgebleven gekookte aardappels, nog wel eens gebakken?

En het kan zo eenvoudig zijn een overgebleven saucijsje of gehaktballetje de volgende dag op je brood te doen met een augurkje en mosterd in plaats van de deur uit te gaan om broodbeleg te gaan kopen.
Overgebleven vis meng je met wat mayonaise, eventueel aangelengd met wat yoghurt of citroensap en een likje tomatenketchup of mosterd. Op een schaaltje leggen, wat peterselie en kappertjes er overheen en who needs gerookte zalm?
Mayonaise is de perfecte toevoeging bij al dit soort hapjes zoals gekookt ei, vlees, aardappel en voornoemde vis. Extra lekker gemaakt met waar je van houdt: zure room, een drupje sherry, wat citroen of azijn. Huzarensalade is ondanks de naam een echt Hollands gerecht dat ook geheel uit restjes kan worden samengesteld.
Overgebleven groenten kunnen er wat sloom uitzien maar ik vind een koude gekookte sperzieboon met wat vinaigrette niet te versmaden.

De ware Franse huiskok (de moeder van het gezin dus) zal nooit iets weggooien, dus hier een Frans recept voor rundvleessalade.
Simple comme bonjour!

Salade de boeuf

300 gram gaar rundvlees (overgebleven van een stoofpot of bouillon)
twee sjalotjes, fijngehakt
twee eetlepels fijngehakte peterselie
olie, azijn, zout, peper uit de molen, halve eetlepel mosterd
eventueel een paar zure augurkjes in kleine blokjes.

Snijd het vlees in plakjes, en die plakjes vervolgens in (niet te dunne) reepjes.
Maak een dressing van drie delen olie, een deel azijn, een zuinige hoeveelheid zout, ruim peper en de mosterd. Meng de uitjes en peterselie erdoor. (Als je ook wat gekookte aardappel over hebt, snijd die dan in kleine blokjes en roer die er ook doorheen, dan heet het Parijse Rundvleessalade).

Roer het vlees door de dressing en zet het geheel een uurtje op een koele plek.
Serveren met kwarten hardgekookt ei en nog wat peterselie voor de kleur.
Heerlijk als voorgerecht of lunchgerecht, of als origineel onderdeel van een feestelijk buffet.
Een lichtgekoelde pinot noir erbij, en geroosterd (oud!) brood met boter.
 
***********************************
Pepijn Lampe is product & grafisch ontwerper
Informatie op: www.pepdesign.be
© 2012 Maeve van der Steen
powered by CJ2